Hlavní obsah

Putování krajem královského mělnického vína

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník, bývalé věnné město českých královen, které se tyčí nad soutokem Labe a Vltavy, nejčastější východisko pro výlety na Kokořínsko, je dobře dostupné také z hlavního města. To z něj a z jeho nejbližšího okolí činí po celý rok populární cíl mnoha turistů.

Foto: Právo

Středověký půdorys města nad soutokem Vltavy a Labe vynikne zejména při pohledu ze vzduchu.

Článek

Své jméno dostal Mělník po slovanském výrazu drobícího se kopce, na kterém byl postaven. Lidé zde žili odpradávna, svědčí o tom řada nálezů. Pro nás Čechy se ale stává důležitým až od 9. stol., kdy se centrum kmene Pšovanů, spojilo s oblastmi obývanými kmenem Čechů.

Koncem 10. století zde vznikl kamenný „stolec“. V té době se na Mělníku také razily jedny z nejstarších českých mincí a začalo se zde pěstovat dodnes proslulé víno, které ve 14. století Karel IV. nechal zkřížit s přivezenými francouzskými odrůdami Burgund a Champagne.

Samotné město vzniklo až ve 13. století

Po potlačení prvního českého povstání proti Habsburkům v roce 1547 se dostavil citelný úpadek. Císař totiž Mělníku zabavil všechen majetek, vysolil mu tvrdou finanční pokutu, zrušil městské cechy a dokonce sem dosadil vlastního rychtáře. Jedinou činností, která i v té době dokázala prosperovat, bylo vinařství.

Opakované drancování

Tak jako většinu Čech zasáhla Mělník citelně třicetiletá válka. Nejhůře si počínala švédská soldateska, která Mělník dlouho okupovala. A i když pak odtáhla, vystřídal ji mor, selské povstání a hlad. Následkem toho se Mělník až do 18. století prakticky vylidnil.

Teprve po pádu Bachova rakouského autoritářského režimu se v Mělníku začíná pomalu dařit kultuře. Vzniká zde řada společenských organizací a začínají zde vycházet první noviny.

Postavením železnice po roce 1874 začíná nová éra Mělníka jako průmyslového centra této částí Polabí, která vrcholí érou Masarykova Československa.

V roce 1938, po okupaci našeho pohraničí Německem, se Mělník stává pohraničním městem. V květnu 1945 se v okolí města tvrdě střetli partyzáni brigády Národní mstitel a místní Revoluční garda s elitními oddíly německé armády a SS. Dokonce ještě 9. května odpoledne, zažilo město asi poslední velký nálet 2. světové války.

Chloumek – pastva pro oči

Centrem odporu proti Němcům se stal tento na první pohled nenápadný kopeček nedaleko od Mělníka. V květnu 1945 se toto místo s barokní kaplí z roku 1752 stalo centrem odporu Čechů proti německé okupaci.

Nedaleko kopečku se v lese skrývají věže mělnického rádiového vysílače. Původně sloužil pro vysílaní v němčině pro sudetskou menšinu, za války, hlavně v květnu 1945, jej využívali němečtí okupanti. V srpnu 1968 vysílač pro změnu obsadili sovětští okupanti. Naposledy se odtud vysílalo (pro Rádio Svobodná Evropa) 31. března 2003.

Reklama

Související témata:

Související články

Turistické perličky západních Čech

Jestliže se cestou z Mariánských Lázní zastavíte v Bečově nad Teplou, bude vám líto, že jste si tam neobjednali alespoň jeden nocleh. Malé, ale velmi...

Výběr článků

Načítám