Hlavní obsah

Hrad Veveří se vrací do dob své slávy

– BRNĚNSKO
Právo, Jan Trojan

Pokud vám při návštěvě Brna zbude čas i na jeho okolí, neměli byste vynechat hrad Veveří na vysokém kopci mezi lesy nad ohbím Brněnské přehrady. Je nesmírně fotogenický, má svůj neopakovatelný genius loci.

Článek

Lze k němu přijet autem, ale také na kole pěknými lesními cestami. Též lodí z přístaviště Brno-Bystrc nebo z druhé strany od Veverské Bítýšky. Od Brna lze i pěšky, vždyť nejbližší tramvajová zastávka leží od hradu jen devět kilometrů. A na Veveří je slušné občerstvení.

Kdo nevěří, ať tam běží

Hrad, který má podle pověsti devět věží (kdo nevěří, ať tam běží), patří k nejrozsáhlejším a nejstarším v celé zemi. Bohužel donedávna byl také jedním z nejvíce zanedbaných historických objektů.

Původně to byl pravděpodobně jen malý lovecký hrádek nebo jen dvorec moravských markrabat, nejstarší zmínka pochází z roku 1213. Kamenný hrad vyrostl patrně až před polovinou 13. století.

Toto uvidíte z vyhlídkové terasy nad Brněnskou pžehradou.foto: Právo/Jan Trojan

Tehdy jen nad ohbím Svratky, přehrada byla vybudována později, v letech 1936 až 1940. Z hradu se naskytne krásný pohled na část přehrady a na lesy a také na kovovou lávku spojující oba břehy vodní nádrže.

Ochránci přírody se kdysi obávali přílišného přílivu turistů na levý (od hradu protější) břeh a stavbu dva roky zdrželi. Příznivci lávky naopak tvrdili, že příroda má sloužit lidem, a měli pravdu.

Letošní novinka: parková cesta

Po lávce na kole jezdí a pěšky chodí v teplejší části roku tisíce lidí. Letošní novinkou pro turisty je parková cesta od přístaviště lodí až k odstavné ploše pod hradem.

Byla financována z částky 3,6 miliónu korun věnované letos městem Brnem.

Jeho primátor Roman Onderka (ČSSD) v květnu při slavnostním aktu prohlásil: „Tisíce Brňanů, kteří sem denně přicházejí, jsou pro mne hlavním impulsem k tomu najít v rozpočtu města vždy nějaké finanční zdroje na obnovu této krásné památky.“

Primátor by ještě rád viděl obnovený celý jižní přístup k hradu včetně brány a někdejšího skleníku, které zatím čekají na obnovu. Protože pohled na opravený hrad i na upravenou přístupovou cestu bude motivovat k návštěvě mnohem více lidí. Celková částka, kterou Brno poskytlo, se blíží dvaceti miliónům korun.

Obnova hradu začala v roce 1999, o pět let později přišla první větší dotace – 25 miliónů od státu a pět miliónů od Brna. A následovaly další částky. Mohly se tak opravit budovy i střecha unikátní břitové věže, zafixovala se střecha paláce, opravila se střecha východní hranolové věže.

V dalších letech Brno financovalo obnovu plošné výmalby palácové jídelny z druhé poloviny 18. století. Malby zachycují tehdejší podobu hradu a lovecké výjevy. Z oken vidíte na přehradu. Podívat se můžete rovněž z obnovené vyhlídkové terasy.

Významné návštěvy

Do dnešního velkého rozsahu byl hrad rozšířen po polovině 14. století za vlády mladšího bratra císaře Karla IV., moravského markraběte Jana Jindřicha, jenž z Veveří učinil jedno ze svých hlavních sídel. Moderní historie zaznamenala tři návštěvy Winstona Churchilla v desátých letech.

Podle kastelána Petra Fedora hrad utrpěl těžké rány za pobytu wehrmachtu, při bojích na konci druhé světové války a za necitlivé přestavby na lesnické učiliště, internát a závodní školu práce na počátku 50. let.

V 70. letech zkáza vrcholila „rekonstrukcí“ na mezinárodní studentské a kongresové centrum, nejhorší byly betonové injektáže destruující nyní zdivo a zadržující vlhkost. Náprava je stále intenzivnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám