Hlavní obsah

Kvalitu vody v přírodních koupalištích zhoršuje teplé počasí

– PRAHA

Ve většině přírodních koupališť v Česku se lidé mohou koupat, na některých místech by však měli být opatrní, protože kvalita vody se zhoršuje. Na řadě míst je koupání už zakázáno. Hygienici varují před vodními nádržemi, v nichž se vyskytují toxické sinice, které mohou u citlivějších lidí vyvolat alergické reakce nebo střevní potíže.

Článek

Zvýšený výskyt sinic tento týden zaznamenaly hygienické kontroly například v Orlické přehradě, v pražském rybníku Šeberák, v rybníku Oborský na Jičínsku nebo ve vodní nádrži Větřkovice na Novojičínsku. Kvůli špatné kvalitě vody už skončila sezona v jindřichohradeckém rybníku Vajgar.

V Orlické přehradě se kolonie sinic vyskytují ve zvýšené míře v oblasti Podolska, u Vojníkova minulý týden nevyhověly normám především mikrobiologické ukazatele. Voda v těchto oblastech není vhodná ke koupání a podle hygieniků představuje zdravotní riziko.

Ve východních Čechách by si citlivější lidé měli dát pozor na koupání v rybníku Oborský v Jinolicích na Jičínsku a ve Stříbrném rybníku u Hradce Králové, v Moravskoslezském kraji je stále rizikový pobyt ve vodní nádrži Větřkovice na Novojičínsku. Zlepšení kvality vody zaznamenali severomoravští hygienici v Těrlické přehradě.

Ve středních Čechách by se měli milovníci koupání vyhýbat dvěma místům. Hygienici vyhlásili zákaz koupání v Komárovském rybníku a už před dvěma týdny plavcům zapověděli koupání v přírodním koupališti Vyžlovka. V ostatních přírodních nádržích v regionu je situace o něco příznivější, řekla hygienička Libuše Polanská.

Rekreantům může hrozit onemocnění

V pražském rybníku Šeberák hygienici koupání nedoporučují, citlivější lidé by se měli vyhnout také Hostivařské přehradě. Na rozdíl od loňského roku však letos ještě nebyl na žádném pražském koupališti vydán zákaz koupání.

Na Plzeňsku se zhoršila situace ve zdejší největší vodní nádrži Hracholusky, špatné podmínky pro rekreanty jsou také v plzeňském Českém údolí, v Podhájí u Horšovského Týna a v rybníku Hnačov na Klatovsku. Dobré podmínky naopak nabízí Velký Bolevecký rybník.

V Olomouckém kraji se situace nezměnila - hygienici varují před koupáním v Plumlovské přehradě, na jezerech v Poděbradech se mohou lidé stále rekreovat bez obav.

Zhoršenou kvalitu vody způsobenou mikrobiálním znečištěním v Ústeckém kraji vykazují koupaliště v Habrovicích a v Chlumci. Rekreantům zde při polknutí vody hrozí onemocnění. V Karlovarském kraji je od července zakázáno koupání v nádrži Skalka, horší kvalitu vody mají kvůli sinicím koupaliště Rolava, Velký rybník u Hroznětína a přehrada Tatrovice. Na ostatních sledovaných koupalištích je situace dobrá.

Kvalita vody se proti loňsku zlepšila na Liberecku. Zákaz koupání platí v Heřmanicích a v Dubici na Českolipsku, horší podmínky pro rekreanty jsou v Hamru na Jezeře, na plážích u Máchova jezera a Zákupech. Ve zbylých přírodních nádržích je však voda dobrá.

Na přijatelné úrovni stále zůstává kvalita vody v Pardubickém kraji. Sinice se vyskytly v přehradě Seč na Chrudimsku, hygienici mají připomínky k rybníkům Hluboký na Pardubicku, Rosnička na Svitavsku a Dlouhý na Orlickoústecku. Všude se však dá koupat.

Ve Zlínském kraji nadále trvá zákaz koupání v luhačovické přehradě, kvůli sinicím je už měsíc zakázané koupání na Brněnské přehradě v Jihomoravském kraji. Tam se také od minulého týdne zhoršila kvalita vody v rybníku Olšovci na Blanensku. Podle hygieniků nechybělo mnoho a Olšovec dostal trojku z pětimístné stupnice. Na Vysočině platí zákaz koupání pouze v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, voda nevhodná ke koupání je v rybníku Řeka u Krucemburku.

Reklama

Související články

Efektivně proti plísním na kůži

Plísně na kůži a zejména na nohou trápí zhruba polovinu všech mužů i žen. Obvykle proto, že se dopouštějí mnoha chyb, aniž to tuší. Čítankovým příkladem může...

Zahradní bazény – lázeň pod širým nebem

Mít vlastní koupání ve vlastní zahradě je touha, která v českých rodinách rok od roku stoupá. Možnost pohodlně se naložit do vody a zaplavat si v idylickém...

Můžeme do vody i s atopickým ekzémem?

Mohou se lidé s atopickým ekzémem (AE) chodit v létě koupat? Nebo by se měli rybníku či bazénu vyhnout velkým obloukem? Podle dermatoložky MUDr. Niny Benákové...

Výběr článků

Načítám