Hlavní obsah

Pravé skotské slavnosti na zámku Sychrov

Právo, Martin Sporek

Muži v kostkovaných sukních, zvuk skotských dud, vůně tradičního jídla, tanečníci a siláci vrhající pětimetrovou kládou. Takové jsou Skotské hry, které v sobotu 16. srpna hostí už poosmé zámek Sychrov u Turnova. Akce je největším festivalem skotské kultury v Evropě (mimo Británii) a představuje tuto zemi v mnoha jejích podobách a tradicích.

Foto: Václav Rout, Právo

Hod pětimetrovou kládou je jednou z typických skotských disciplín

Článek

Na své si přijdou nejen zdatní muži, ale také milovníci skotského tance, hudby, jídla, pití, historických vozidel, šermířských soubojů, dravých ptáků, vojenských uniforem i šperků. Pořadatelé si přitom zakládají na tom, aby se pravidla soutěží, oblečení tanečníků, vystoupení dudáků a hudebních skupin co nejvíce přiblížily původnímu originálu.

„Proto mají organizátoři oblečené tradiční skotské kilty, nikoli kostkované sukně, vystupují zde pouze hudební skupiny, hrající tradiční skotskou, irskou či bretaňskou hudbu, a soutěží se v tradičních skotských těžkoatletických disciplínách, pro které je náčiní dovezeno přímo ze Skotska,“ vysvětluje hlavní organizátor festivalu Václav Rout.

Areál sychrovského zámku se návštěvníkům otevře v devět hodin ráno a oficiálního zakončení se dočkají pět minut po půlnoci.

Souboj svedou svalovci i dudáci

Svou sílu a obratnost si soutěžící změří nejdříve v kvalifikačních disciplínách, ve kterých budou házet závažím, kládou a kamenem. Ovšem během dne mohou všichni zájemci vyzkoušet farmářský běh s padesátikilogramovým závažím v každé ruce nebo oblíbený hod kládou.

„Při svých častých návštěvách ve Skotsku jsem viděl mnoho her od nejvýznamnějších až po ty v zapadlých vesnicích. Vyhledal jsem všechno, co se jich týká včetně přesných pravidel tak, aby i u nás bylo všechno, jak má být,“ zdůrazňuje Rout. I díky tomu jsou výsledky sychrovských her porovnatelné se Skotskem.

Diváci ale budou dále na Sychrově svědky 4. ročníku mezinárodní soutěže skotských dudáků Silver reed, která je jedinou oficiální soutěží ve střední Evropě. Na dudy během dne zahraje i zakladatel her Václav Rout, jinak také jeden ze tří historicky prvních hráčů na skotské dudy v České republice.

„Nejtěžší na učení byla trpělivost, neboť žák se nejdříve rok až dva učí na cvičnou šalmaj a potom teprve přechází na skutečné dudy. Ty se pokouší několik měsíců rozeznít, takže první skutečně poslouchatelnou melodii na skotské dudy zahraje až po dvou až třech letech. Některým se to ale nepodaří ani po šesti letech,“ prozrazuje organizátor, jenž založil první českou školu hry na skotské dudy.

Pánové, zadejte se!

Milovníci ladných pohybů si mohou zkusit tradiční skotské tance, poradí jim členové formace Caledonian Clubu. Jde o jedinou skupinu v Čechách, která se věnuje výhradně skotským tancům. „Výuka skotských tanců je velmi populární, o čemž svědčí i ta skutečnost, že jsou na hrách okamžiky, kdy najednou tančí až dvě stě tanečních párů,“ tvrdí Rout.

Navíc v zámeckém areálu budou k vidění desítky dravých ptáků, procházet se budete historickým ležením, uvidíte i jezdecké dovednosti starých Keltů. Na programu je šermířské vystoupení skotských vojáků v podání skupiny Batalion sv. Martina a skotský tábor z období jakobitských povstání představí skupina Montgomerie’s Highlanders. Nebudou chybět ani atrakce pro děti, ani hudební a divadelní představení. Představí se kapely The Hogs, Czeltic, Dick O´Brass, Jauvajs a jiné.

Skotské hry ukončí tradičně dudák na zámecké věži Lonely Piper.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám