Hlavní obsah

Na hradě Helfštýn se chystá mezinárodní přehlídka kovářů Hefaiston

Na středověký hrad Helfštýn na Přerovsku zamíří na konci srpna na 400 uměleckých kovářů z celého světa. Přiláká je sem tradiční mezinárodní setkání mistrů černého řemesla s názvem Hefaiston. Jejich práci budou moci návštěvníci pozorovat přímo na hradě. Pracovat budou kováři na několika kovářských líhních.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Helfštýn

Článek

Roční příprava na 27. ročník přehlídky finišuje právě v těchto dnech. "Kovářů, ale i architektů a kunsthistoriků máme přihlášeno kolem čtyř set. Čekáme, že přijedou nakonec i neohlášení. Letos by měl na 90 procent přijet i umělecký kovář z Kolumbie a z Malty, jsou to dvě země, které zde dosud nikdy nebyly," uvedla správkyně hradu Marcela Kleckerová.

Přijedou kováři z Kolumbie, Malty i Izraele

Kováři na hrad zamíří také z Izraele, USA, Anglie, ale i z Německa, Itálie či Ukrajiny. Mezinárodní setkání kovářů, které se uskuteční poslední srpnový víkend, připomene návštěvníkům hradu již týden před akcí také tradiční Kovářské fórum, na kterém mistři černého řemesla vytvářejí mohutnou plastiku, která poté na hradě zůstává.

"Před zraky náštěvníků bude pracovat akademický sochař Igor Kitzberg, který bude dělat plastiku Jana Amose Komenského," doplnila Kleckerová. Plastika bude hotova v pátek. Poslední srpnovou sobotu ve 14:00 na třetím nádvoří plánuje vedení hradu vzpomínku na nestora kovářů Alfreda Habermanna, který zesnul v dubnu letošního roku.

Lidé uvidí i hotová díla

Na hradě Helfštýně od roku 2000 pořádal odborné kovářské kurzy a semináře. Na jeho počest hodlají organizátoři Hefaistonu již od letoška udělovat nově mistrům černého řemesla Cenu Alfreda Habermanna. V prostorách hradu budou moci lidé kromě samé práce kovářů obdivovat i jejich již hotová díla. V prostorách středověkého hradu jich bude umístěno na tři sta.

Plastiky z dílen uměleckých kovářů mohou obdivovat lidé také v centru nedalekého Lipníku nad Bečvou. Setkání kovářů s názvem Hefaiston přiláká každoročně za hradby středověkého hradu 12 000 lidí. Umělečtí kováři se na hradě setkávají již od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté černé řemeslo se Hefaiston postupně stal světově uznávanou akcí kovářů.

Reklama

Související články

Značeným turistickým stezkám hrozí zánik

Česko patří už od poloviny 19. století k turistickým velmocím. O značení tras se už skoro 120 let stará Klub českých turistů. Teď ale hrozí, že brzy nebude...

Výběr článků

Načítám