Hlavní obsah

Znojemské vinobraní letos nabídne nové atrakce

ZNOJMO

Znojemské historické vinobraní, největší svátek vína v zemi, letos čeká řada novinek. Ty by měly překvapit především tradiční návštěvníky akce, která má za sebou už více než 40 ročníků.

Článek

"Vyšli jsme vstříc stále častějšímu volání po změně a historický i kulturní program letos proto připravují specializované agentury," řekla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová. Jednou z novinek bude například častější zapojení diváků do samého děje slavností. Dvoudenní vinobraní začíná 12. září, loni jej navštívilo přes 50 000 lidí.

Návštěvníci budou moct koupit historický oděv

Největší atrakcí slavností je každoročně historický průvod vedený králem Janem Lucemburským a jeho ženou Eliškou Přemyslovnou. Připomíná návštěvu panovníka v roce 1327, kdy se král Jan vracel z jednání v Bratislavě.

Královskou družinu, kterou tradičně tvoří zbrojnoši, tanečníci, šašci, kejklíři či chovatelé dravých ptáků, letos nově obohatí také orientální družina s několika živými velbloudy a medvědem.

Do průvodu se letos zapojí kolem 450 ochotníků v dobových kostýmech. "Další letošní novinkou je, že část kostýmů si vypůjčíme z barrandovského studia. Účastníků v dobovém oblečení ale může být nakonec mnohem více. Zatímco loni si návštěvníci kupovali jako suvenýry nejčastěji blikavé čertí rohy, letos jim chceme nabídnout ke koupi historické kostýmy pro celou rodinu," řekla Šipošová.

Nově i rytířské turnaje

Mezi další změny, které čekají letošní vinobraní, budou patřit rytířské turnaje, atmosféru historického města navodí halapartníci a žebráci u městských bran. Vinobraní loni navštívilo více než 50 000 lidí, což je více než v předchozích letech.

"Letos by to mohlo být ještě více. Dosud se na akci prodávaly papírové vstupenky, takže šikovná rodina si je dokázala předávat a projít celá třeba na dva lístky. Letos chystáme poprvé vstupenky na ruku, které nejdou bez poškození sundat," dodala Šipošová s tím, že vstupenky jsou již v předprodeji.

Rytířské turnaje, tržiště s historickými řemesly, čerstvým burčákem a moravskými víny mají ve Znojmě víc než 40letou tradici. Největší tuzemská slavnost vína se koná již od roku 1966. Rekordní návštěvnost byla zaznamenána v roce 1967, kdy přímý přenos z vinobraní vysílala také Česká televize.

Reklama

Související témata:

Související články

Znojmo se pyšní památkami

Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo, zpíval Ivan Mládek v jedné ze svých dnes již zlidovělých písniček. Však také ve Znojmě přemýšlí, že zpěváka za jeho song...

Výběr článků

Načítám