Hlavní obsah

Zámek Lednice vystavuje vůně, toalety a vše o hygieně 19. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEDNICE

Na zámku v Lednici na Břeclavsku otevřeli v srpnu výstavu o hygieně na šlechtických sídlech. Lidé na ní uvidí, jaké předměty používali šlechtici v koupelnách a na toaletách v 19. století. Součástí expozice jsou nejrůznější umyvadla, flakony i textilie. Průvodci budou zájemcům možná dávat přivonět k dobovým vůním, řekla kastelánka Ivana Holásková.

Článek

Vytvořit vůni, která se linula osobními pokoji šlechty v 19. století, podle Holáskové nebude problém. Lidé tehdy nepoužívali žádné chemické látky, ale spíš bylinky a přírodní materiály. "Používala se hlavně levandule, růžové lístky, mimóza, různé voňavé květinky. Sehnat je pro nás nebude problém," uvedla Holásková.

Součástí je i zrekonstruovaná dobová koupelna

Šlechtici v 19. století vonné byliny buď napařovali - z horké vody se pak linula voňavá pára, nebo usušené rostliny zapálily a pokoje plnil vonný dým.

Expozice o hygieně šlechty navazuje na zámku na osobní knížecí apartmány. Její součástí je i zrekonstruovaná dobová koupelna. Mezi vystavenými exponáty převažují předměty z 19. století. "Najdou se tam i kousky z 18. století a jedna velice cenná věc - bradýřská miska na holení z druhé poloviny 17. století," řekla Holásková.

Výstava Osobní hygiena na šlechtických sídlech je putovní, lidé už ji mohli vidět například ve Vranově nad Dyjí. Ledničtí po ní sáhli pro její úspěšnost. V expozici je kolem 500 předmětů rozdělených do asi deseti pokojů.

Exponáty pocházejí nejen z lednického depozitáře, ale třeba z Pernštejna, Vranova, Milotic, Buchlova, Buchlovic, Rájce, Lysic a Telče. Výstava končí 9. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Poznejte zámky ČR

Chystáte-li se navštívit zámek, máte na výběr z mnoha českých památek bohatých jak na historii tak na architekturu.

Lužní krajinou do Lednice

Lednicko-valtický areál na Břeclavsku je jedním z turisticky nejatraktivnějších míst na jihu Moravy. Zámky v Lednici a Valticích jsou všeobecně známé, méně...

Výběr článků

Načítám