Hlavní obsah

Šermíři oslaví 200. výročí dostavby umělé zříceniny Janův hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEDNICE, BŘECLAVSKO

Zábavní a historicky laděný program o víkendu připomene 200. výročí dostavby Janova hradu, jedné ze zajímavých památek Jihomoravského kraje. Hrad je umělou napodobeninou středověké zříceniny. Součástí oslav budou noční prohlídky, vystoupení šermířů, kejklířů a tanečníků, uvedli pořadatelé ze šermířské skupiny Canimus Surdis.

Článek

Janův hrad stojí v Lednicko-valtickém areálu zapsaném na seznamu UNESCO a patří spolu s minaretem, Apollónovým chrámem a dalšími budovami k takzvaným saletům. Lichtenštejnská knížata si je nechávala stavět jako okrasu a ozvláštnění parkové krajiny.

Na programu je také historická hudba a tanec

V posledních letech Janův hrad často slouží jako romantická kulisa historickým šermířům. Od pátku do neděle se představí hned několik šermířských skupin. Na programu je také historická hudba a tanec. V pátek a v sobotu večer se konají noční přehlídky. U zříceniny vyroste pro návštěvníky stanové městečko.

Hostem třídenních oslav bude také královna krásy Eliška Bučková. Přesný program najdou zájemci na webových stránkách Lednice.

Po honech se v rytířském sále konaly hostiny

Janův hrad budovali Lichtenštejnové v letech 1801 až 1808. Vybrali si místo u lovecké obory, které ze tří stran obtéká řeka Dyje. Stavba sloužila jako lovecký zámeček - shromaždiště panstva před honem a místo konání posledních lečí. Po honech se v rytířském sále hradu konaly hostiny. Stavba sloužila také jako obydlí knížecího hajného. Interiér je běžně přístupný veřejnosti.

U Janova hradu bude živo i o týden později, kdy nastane zatmění měsíce. Slepé rameno Černé Dyje si umělec Lubo Kristek vybral jako dějiště svého nového happeningu z cyklu Mytologická krajina. Podle Kristka dílo pojednává o tom, jak se "unavený svět lidí znovu vrací do hlubin vod".

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Poznejte zámky ČR

Chystáte-li se navštívit zámek, máte na výběr z mnoha českých památek bohatých jak na historii tak na architekturu.

Lužní krajinou do Lednice

Lednicko-valtický areál na Břeclavsku je jedním z turisticky nejatraktivnějších míst na jihu Moravy. Zámky v Lednici a Valticích jsou všeobecně známé, méně...

Výběr článků

Načítám