Hlavní obsah

VIDEO: Slovenská obec Podbiel je živým skanzenem

Právo, Ivan Vilček

Oravské dřevěnice jsou stále častěji k vidění už pouze ve skanzenech. Světlou výjimkou je obec Podbiel, kde je nadále 64 funkčních dřevěnic postavených koncem 19. století, které zde společně s nádhernou oravskou přírodou vytváří neopakovatelný živý skanzen.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Podbiel má 1 300 obyvatel a leží na soutoku řek Orava a Studená.

Článek

"Máme bohatou národní historii a tradice. Je potřeba je pěstovat a nedopustit, aby se na ně zapomnělo. Zahraniční turista přece chce na Slovensku vidět právě to, co neuvidí jinde na světě," řekl Právu nadšenec zdejší historie a folklóru Pavol Tmák.

Těší ho, že do místního dětského folklórního souboru chodí přes 30 dětí. "Jsem rád, že na folklór nezapomíná ani mladší generace. My jim své znalosti a zkušenosti rádi předáme," říká Trnák.

Podbiel - hra na fujaruAutor: Ivan Vilček

Společně s dalšími nadšenci vyřezávají dřevěné sochy které dotvářejí zdejší národní kolorit, hraje na fujaru, vozí turisty na pltích a chtěl by obnovit zdejší úzkokolejnou železnici. Tmák vyrábí a provozuje pltě společně s Ladislavem Krupou už od roku 2002. "Všechno krásné máme zde přímo pod nosem. Měli bychom si to víc cenit a měli bychom zlepšit propagaci," dodává.

Živá kosačka

Tmák je také autorem myšlenky "živé kosačky". Do malé ohrádky zažene dva mladé berany a ohrádku na kolech posune do části, kterou chce mít pokosenou. "Jsou lepší než stroj. Kosí trávu do správné délky a zároveň hnojí," opakuje starou pravdu, kterou znali staří bačové od nepaměti.

Zahraniční turista přece chce na Slovensku vidět právě to, co neuvidí jinde na světě.foto: Právo/Ivan Vilček

Tmák chce přemluvit starostu, aby obec zakoupila deset beranů. Ušetří se tak peníze na benzin do kosačky a navíc je tento způsob kosení trávy opravdu ekologický.

Podbiel má 1 300 obyvatel a leží na soutoku řek Orava a Studená. Obec leží na bývalé kupecké silnici, zvané jantarové cesta, vedoucí od Baltu až na Balkán. Dnes je vstupní branou do Roháčů.

Na Bílé skále u obce objevili archeologové v roce 1962 stopy po keltské opevněné osadě a keltské pohřebiště. Úzkokolejná železnice pomáhala při svážení dřeva do zdejší parní pily. Železnice zanikla v 30tých létech minulého století, když velká povodeň zničila koleje i mosty.

Máme bohatou národní historii a tradice. Je potřeba je pěstovat a nedopustit, aby se na ně zapomnělo.foto: Právo/Ivan Vilček

Reklama

Související témata:

Související články

Z jeskyně plné ledu ke skákající vodě

Kotlina mezi dvěma pásy pohoří skýtá nejednu perlu vhodnou k vidění, nicméně návštěva oblasti opomíjející Tatry na severu i Tatry na jihu by byla jaksi...

S kamerou na cestách: Slovensko - Nízké Tatry

S kamerou se dnes vydáme do zahraničí, i když pro občany České republiky – s výjimkou nejmladších věkových kategorií – je to pořád cizina maximálně napůl....

Výběr článků

Načítám