Hlavní obsah

OBRAZEM: Výlet do Norska, země fjordů

Novinky, jas

Mezi nejkrásnější a nejméně obydlené části Norska patří severní provincie Finnmark. Vedle množství fjordů mohou návštěvníci obdivovat i drsnou krajinu nejsevernější výspy evropského kontinentu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Půlnoční slunce na Nordkinnu.

Článek

Provincie Finnmark sousedí s Finskem a Ruskou federací. Obyvateli jsou vedle Norů i domorodí Laponci. S přibývajícími stupni severní šířky se zdejší vegetace omezuje na zakrslé dřeviny, trávu a lišejníky. Prakticky podél celého pobřeží se volně pasou stáda ovcí. Není problém narazit i na skupinky sobů.

.: Most u městečka Tana Bru.foto: Novinky/Jaroslav Soukup

Zalidnění oblasti je i v rámci Norska minimální a život se soustřeďuje do několika málo větších městeček. Správním centrem celé oblasti je Vadsø, které má kolem šesti tisíc obyvatel a leží na východním pobřeží u Barentsova moře.

.: Podél pobřeží se potulují stáda sobů.foto: Novinky/Jaroslav Soukup

Vadsø je známé mimo jiné i tím, že právě z něj startoval ve 20. letech minulého století ke svým polárním výpravám vzducholoděmi Norge a Italia cestovatel Umberto Nobile.

.: Stožár ve Vadsø, u něhož kotvily Nobileho vzducholodě.foto: Novinky/Martin janák

Ačkoliv se většina map tváří, že Vadsø je takříkajíc konec světa, dá se po velmi úzké silničce podél skalnatého pobřeží pokračovat až do bezmála 40 kilometrů vzdáleného Hamningbergu.

.: Osadu Hamningberg na většině vůbec map nenajdete.foto: Novinky/Jaroslav Soukup

Vedle známějšího Nordkappu (ostrov propojený s pevninou podmořským tunelem), který je s ohledem na turistickou atraktivitu označován za nejsevernější bod kontinentální Evropy, zůstává neprávem opomíjen Nordkinn, který je situován východněji a jehož nejsevernější osada Gamvik, leží jen o několik kilometrů jižněji než výspa Nordkappu.

Reklama

Související témata:

Související články

Grónsko, pohádka z ledu a sněhu

Grónsko je jedna z nejzajímavějších zemí světa, spojenou ji máme především s ledem a mrazivými teplotami. Tuto krásnou zemi s drsným klimatem a překrásnými...

Norsko: Minielektrárna na mořskou vodu

Norská firma Statkraft se rozhodla postavit jako první na světě minielektrárnu, která bude využívat mořskou vodu. Informovala o tom agentura AFP. Prototyp...

V Odense u pohádkáře Andersena

Třetí největší město Dánska a správní středisko ostrova Fyn patří k nejstarším sídlům v této části Evropy. Když se řekne Odense, jako ozvěnou se vrátí Hans...

Výběr článků

Načítám