Hlavní obsah

Paříž organizuje pro turisty půjčovny elektrických automobilů

– PAŘÍŽ
Novinky, International Herald Tribune

Zhruba před rokem mohli turisté a obyvatelé Paříže začít přejíždět po ulicích města na pronajatých bicyklech, které si jednoduše vypůjčili na jednom místě a zanechali na druhém. Nyní starosta Bertrand Delanoë přichází s rozšířením této služby - nově by se mohli lidé stejným způsobem půjčovat elektrická auta, uvedl list International Herald Tribune.

Článek

Podle plánovaného rozvrhu by si potendiální řidič vyzvedl automobil například na pravém břehu řeky, projel se romantickými zákoutími Montmartru a auto vrátil, přičemž by zaplatil pouze za čistý čas, který opravdu strávil za volantem.

Město bude mít k dispozici přibližně 700 parkovacích stání, na kterých bude možné si vozy vyzvednout a na kterémkoliv z nich je zase zanechat. Zatím není jasné, jakým způsobem bude město kontrolovat například platnost řidičkých průkazů či jak bude probíhat vybírání poplatků. Už teď se ale ukazuje, že s auty to zdaleka nebude tak jednoduché, jako s jízdními koly.

lustrační fotografie elektrického MyCar

lustrační fotografie elektrického MyCarfoto: Hybrid.cz

Nový projekt sice nadchl zejména ty, kterým vadí stále rostoucí ceny pohonných hmot a nedostatek parkovacích míst v Paříži, jiní se však obávají zejména většího znečištění v ulicích města. Zastánci projektu ovšem podotýkají, že systém by ve svém důsledku mohl snížit počet vlastněných aut na osobu, a tím pádem životnímu prostředí prospět.

Paříž v elektrickém autě - nejdřív za rok

Program se nazývá Atolib‘ (navazuje tak na cyklistický projekt Velib') a měl by být spuštěn ke konci příštího roku, eventuálně na začátku roku 2010. Město chce „do terénu“ nasadit rovnou 4 000 elektrických vozidel - polovinu do centra a druhou polovinu do příměstských oblastí.

Podobné služby, spočívající ve sdílení vozidel, tzv. car sharing, většinou nabízí soukromé firmy, například Zipcar - pařížský projekt je ojedinělý tím, že si ho město organizuje samo.

Celý projekt se zatím nachází ve stádiu plánování, nejsou například dořešené otázky financování, zvažuje se i alternativa hybridních vozů s nulovými emisemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Paříž pomýšlí na nové výškové budovy

Francouzská metropole má v příštích letech o něco vyrůst. Obytné domy budou moci dosáhnout výšky až 50 metrů a hotely a kancelářské a obchodní budovy budou...

Výběr článků

Načítám