Hlavní obsah

Rýžování zlata v Kestřanech zahájí Rok na Zlatém vrchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Tradiční Rýžování zlata v Kestřanech na Písecku o víkendu zahájí Rok na Zlatém vrchu. Série akcí má vyzdvihnout krásu regionu v okolí zlatonosné řeky Otavy, do kterého patří například Ražice, Dobev či Švejkem proslavená Putim. Lidé si mohou v sobotu vyzkoušet rýžování zlata, na rychlé zbohatnutí to ale není, řekl novinářům kestřanský starosta Lubomír Málek.

Článek

Rýžování zlata v Kestřanech letos začne netradičně už v pátek 1. srpna, kdy na břehu Otavy zahraje Petr Spálený a poté návštěvníky čeká country bál.

"V sobotu bude tradiční program. V 09:00 začne rýžování zlata, který pořádá Český klub zlatokopů," uvedl Málek. Pro diváky je připravena i westernová jízda na koních nebo se mohou kočárem či bryčkou nechat svézt do 1,5 kilometru vzdálených kestřanských tvrzí.

Rýžováním na Otavě už se zbohatnout nedá

"Pro malé děti bude ještě kurz rýžování zlata, kde se mohou potencionální rýžovníci na další léta naučit rýžovat zlato," uvedl Málek. Vysvětlil ale, že rýžováním na Otavě už se zbohatnout nedá. Soutěžící každoročně získají 60 až 120 zlatinek, na jeden gram zlata by jich ale bylo potřeba zhruba 12 000. "Vyděláte si tak 90 korun za dva roky," řekl s úsměvem starosta.

Svazek obcí Zlatý vrch sdružuje obce v okolí Zlaté hory, která leží v těsné blízkosti Ražic a Heřmaně. V jejím okolí se dříve skutečně těžilo zlato.

"Pověst praví, že vrch hlídají permoníci a pán hory Lesohor. Kdo na Zlatý vrch za vidinou majetku a bohatství přijde, ten jeho vrcholu nikdy nedosáhne," přiblížil příběh předseda svazku obcí a starosta Ražic Jaroslav Němejc. Pověst nyní provází i návštěvníky po naučné stezce Po stopách permoníků Zlaté hory v okolí Ražic.

Putování Po stopách Dobrého vojáka Švejka

Součástí projektu Rok na Zlatém vrchu je kromě kulturních akcí také vytvoření propagačních materiálů o regionu. Díky evropské dotaci vznikne publikace, sada letáků, kulturní kalendář či dvě propagační DVD o projektu.

Další akcí po rýžování zlata bude putování Po stopách Dobrého vojáka Švejka 6. září. Na projekt získal Svazek obcí Zlatý vrch dotaci 3,5 miliónu korun z Regionálního operačního programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplá Vltava na Šumavě se otevřela vodákům

Vodáci, kteří se letos chystají na sjezd Teplé Vltavy, jejíž část se nachází v prvních zónách šumavského národního parku, mohou být zatím klidní. Na vodu...

Výběr článků

Načítám