Hlavní obsah

Polsko začíná být pro turisty drahé, láká podnikatele a studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polsko začíná být pro zahraniční turisty drahé. Po letech, kdy počet cizinců rostl, začalo návštěvníků Polska ubývat. Příčinou je zdražování ubytování, potravin i vstupů do zámků, muzeí a zábavních center. Některá města se proto přestala soustředit na "pivní" turisty a vsadila na podnikatele či studenty.

Článek

Zatímco cestovní kanceláře, které organizují pro Poláky zahraniční zájezdy, prožívají skutečný rozkvět, firmy, které obsluhují cizince přijíždějící do Polska, mají problémy udržet se na trhu. "Letos máme o zhruba 25 procent klientů méně než před rokem. Polsko se stalo velmi drahé pro zahraniční hosty," uvedl Andrzej Hulewicz ze společnosti Mazurkas Travel, která organizuje pobyt cizinců v Polsku.

Institut turistiky informoval, že loni klesl počet turistů ze zahraničí o 700 000 na 15 miliónů hostů. Letos se propad prohlubuje. V prvním čtvrtletí Polsko navštívilo 2,9 miliónu cizinců, ve stejném období loňského roku jich bylo o 300 000 více.

Nyní se prodávají pouze noclehy v ubytovnách bez stravy

Na druhou stranu rostou výdaje klientů ze zahraničí, a to mimo jiné kvůli zlotému, který podobně jako koruna neustále posiluje vůči dolaru i euru. "Všichni, kteří přijíždějí, naříkají na drahotu. Odráží se to v tom, že například rezignují z večeří a obědů a stravu si kupují sami," řekl deníku Rzeczpospolita ředitel kanceláře Emmerson Lumico z Krakova Wieslaw Rychlik.

Dodal, že ještě před pár lety i studenti objednávali hotely s plnou penzí. "Nyní se prodávají pouze noclehy v ubytovnách bez stravy," uvedl.

Do Krakova, zvaného perla Polska, přijelo od začátku roku do konce května o 800 000 turistů méně než ve stejném období loňského roku. Město si nestěžuje, podle radnice sice ubývá "pivních" turistů, kteří létají do Krakova za chmelovým mokem, ale přibývá studentů a podnikatelů. Ročně navštíví centrum Malopolska devět miliónů lidí.

V roce 2011 bude Polsko předsedat EU

Polská turistická organizace, která odpovídá za propagaci Polska, slibuje, že se více zaměří na lákání cizinců. "Chceme se soustředit na čtyři mediální akce. Rok 2009 bude 'Rokem Polska ve Velké Británii', rok 2010 bude patřit skladateli Chopinovi, v roce 2011 bude Polsko předsedat EU a konečně v roce 2012 se v Polsku a na Ukrajině uskuteční fotbalové mistrovství Evropy," vypočítal Michal Nykowski z organizace.

Právě poslední akce však podle skeptiků může znamenat více starostí a velkou ostudu namísto rozkvětu, pokud Polsko nestihne postavit slíbené dálnice či stadiony.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko: Putování světem chasidů

Vyrazit na dovolenou do Polska se možná leckomu nemusí zdát zrovna nejatraktivnější strávení vytouženého volna. Na území našich sousedů se skrývá spousta míst...

Mrazivá historie v nitru Sovích hor

Soví hory, rozkládající se na polské straně Broumovského výběžku, lákají svými lesnatými porosty i přírodními památkami, pro něž tu byl roku 1991 vyhlášen Park...

Výběr článků

Načítám