Hlavní obsah

Na zámku Kuks proběhne inscenace historického přepadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUKS

Návštěvníci barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku si v sobotu 26. července připomenou události z roku 1729, kdy komplex přepadli císařští vojáci, majitele panství obvinili z kacířství a konfiskovali mu tisíce knih. Součástí akce bude ukázka života ve vojenském táboře či ohňostroj, informoval kastelán Kuksu Libor Švec.

Článek

Od 17:00 do 19:00 hodin bude pro návštěvníky připraven dobový tábor císařského vojska. Členové klubů vojenské historie projdou před 18:00 hodinou obcí Kuks. Následovat budou koncert a přednáška. Po deváté hodině se uskuteční ukázka přepadení hospitalu (nemocnice).

Akce se uskuteční v barokním komplexu na Kuksu, který František Antonín Špork začal budovat v roce 1692. Z původního areálu se dochoval pouze hospital s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou.

Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Areál turistům nabízí kromě prohlídky špitálu výlet do nedalekého Betléma, kde Matyáš Bernard Braun vytesal několik plastik ve volné přírodě. Na konci srpna se v Kuksu také koná tradičně festival Theatrum Kuks.

Reklama

Související témata:

Související články

Na zámek v Chyších láká pivovar

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa,...

Výběr článků

Načítám