Hlavní obsah

OBRAZEM: Západní pobřeží Irska - hornatá a nespoutaná země

Novinky, Zuzana Zábrodská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kerry, jihozápadní hrabství Irska nabízí úchvatné přírodní scenérie i mnohé historické a památky již z raných dob středověku. Obyvatelé zde mluví hojně irsky a nápisy tu mnohde nenajdete ani v angličtině. Je to hornatá a nespoutaná země, která mimojiné vyniká dlouholetou tradicí uměleckých řemesel.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Ring of Kerry, vyhlídková jízda kolem polostrova Iveragh

Článek

Oblíbenou základnou pro výlety je Killarney. Odtud vedou cesty jak na menší poloostrov Dingle, tak na Ring of Kerry, což je okružní jízda kolem poloostrova Iveragh. Na obou okruzích vás čeká nespočet přímořských rybářských městeček, ale i hornatá krajina a neopakovatelné vyhlídky.

Pohled na Brandon, druhou nejvyšší horu Irskafoto: Novinky/Zuzana Zábrodská

Pokud nemáte příliš času, můžete si půjčit auto. Ceny se pohybují od 35 eur na den, přičemž půjčovny jsou vždy na letištích nebo větších městech. V Irsku se jezdí vlevo, ale našinec by s tím neměl mít větší problémy, pokud si dáte pozor na kruhových objezdech a při odbočování. Přednost jinak platí stále zprava a setkáte se ve větší míře s vodorovnými značkami na silnici.

Dingle průsmyk Connor Pass.foto: Novinky/Zuzana Zábrodská

Rychlostní limity jsou dost podobné našim, pouze vás může zmást, že ne vždy je jasné, jestli jste už v obci či nikoliv. Na druhou stranu Irové příliš rychlostní limity berou spíše jako doporučení a příliš se jimi neřídí.

Na výletě kolem Dinglu uvidíte nespočet malých venkovských vesniček i zdánlivě opuštěných stavení.foto: Novinky/Zuzana Zábrodská

Na výletě kolem Dinglu vás možná překvapí hodně úzké silnice a musíte počítat i s nepřízní počasí, jelikož to se v Irsku mění téměř z minuty na minutu. Na útesech raději neriskujte stání mimo vyznačená místa, jelikož místní jezdí i po těch nejhorších cestách relativně velkou rychlostí.

Nesmí vás překvapit ani tak úzké silnice, že se zde jen málokde vyhnete s protijedoucími vozidly, ale odměnou budou takové výhledy do krajiny a na oceán, které vám vezmou dech.

Dingle - nejzápadnější část Irskafoto: Novinky/Zuzana Zábrodská

Killarney je jako základna pro výlety do okolí navíc neotřelé turistické centrum a právem patří k nejnavštěvovanějším místům v Irsku. Leží zde tři jezera, která jsou součástí národního parku, ale najdete zde i trosky různých hradů a opatství. Nezapomenutelný výhled vás ohromí i v průsmyku Gap of Dunloe. Oblíbená je tu cykloturistika a kolo si zde můžete půjčit téměř na každém rohu zhruba za 15 eur na den.

Národní park v Killarneyfoto: Novinky/Zuzana Zábrodská

Po největším z místních jezer Lough Lake jezdí výletní loď, která je oblíbenou turistickou atrakcí. Za návštěvu stojí i hrad Ross Castle, který byl údajně posledním irským útočištěm, než ho v roce 1653 dobyla Cromwellova armáda.

Ross Castle, Národní park Killarneyfoto: Novinky/Zuzana Zábrodská

Ubytování seženete v od 25 eur za noc, ale stejně tak jako auto, je dobré si ho minimálně v sezóně rezervovat předem. V Killarney také narazíte na spřežení s koňmi, které jsou vyhledávanou turistickou atrakcí, jelikož podnikají výlety i do okolního národního parku.

Reklama

Související články

Drsná krása Severního Irska

Stojím se zatajeným dechem u největší atrakce Severního Irska: u Obrova chodníku. Před šedesáti milióny lety se tu odehrálo něco, co ohromuje tisíce turistů...

Výběr článků

Načítám