Hlavní obsah

Výlet do Pasova a lázní v Dolním Bavorsku

Právo, Jana Hanušková

Na začátku devadesátých let minulého století sem směřovali Češi za nákupy, dnes už mají konečně čas vychutnat si krásu dva tisíce let starého bavorského Pasova. Snad nejkrásnější je ve městě místo, kde se slévají tři řeky, které jím protékají – Dunaj, Inn a Ilz.

Foto: Profimedia.cz

Pasov

Článek

Ostroh, odkud vás vyvezou lodě na okružní jízdu, je i výchozím bodem pro obhlídku Pasova. Tady stojí Dóm sv. Štěpána s největšími varhanami na světě, radnice, muzeum skla i plaketa s podobiznou rakouské císařovny Alžběty zvané Sisi.

Ta tudy ještě jako bavorská princezna projížděla na lodi za svým budoucím manželem. Na jedinou noc zakotvila u místního mola, ani nevystoupila na břeh, přesto tuto událost její podobizna dodnes v Dolním Bavorsku připomíná.

Úzké uličky Pasova poskytují v létě příjemný stín.foto: Právo/Jana Hanušková

V parném dni ocení turisté, že si město zachovalo z doby středověku, kdy tudy vedla Zlatá cesta spojující všechny světové strany, úzké uličky, v nichž se dá dobře skrýt před dotírajícím sluncem.

Horké prameny v lázeňském trojúhelníku

I když hlavní kulturní a hospodářské centrum Dolního Bavorska jistě stojí za delší prohlídku, ani okolí Pasova není nezajímavé. Naopak, hned za městem začíná ničím nedotčená příroda a upravené vesničky.

Až tady si ještě více uvědomíte, jak moc jsou místní pečliví – domy nemají nikde opadanou omítku, žádné neposekané trávníky. A lidé v nich? Příjemní a otevření. Ověřit si to můžete v lázeňském trojúhelníku blízko Pasova – v městečkách Bad Griesbach, Bad Birnbach a Bad Füssing.

Horké prameny s léčivou vodou, které do nich ročně přilákají tisíce hostů, byly objeveny vlastně náhodou, když chtělo být v třicátých letech Německo nezávislé na světových dodávkách ropy. Z vrtů ale místo černého zlata vytryskla voda plná minerálů a síry. Někde má až sedmdesát stupňů Celsia.

.: Veřejné lázně Rottal Terme v městečku Bad Birnbach vznikly na místě bývalého ovocného sadu.foto: Právo/Jana Hanušková

Léčivých pramenů je tolik, že má v podstatě v lázeňském trojúhelníku každý hotel i malý penzión vlastní balneo centrum. Pokud to tak není, důvod je jednoduchý – veřejné lázně jsou hned za rohem, proto by se stavba vlastních ani nevyplatila.

A ceny jsou přijatelné i pro šetřivého turistu; za tři sta korun si může vodních masáží užívat celý den. Vyplatí se proto zajet sem i na jednodenní výlet.

Venkovní bazény i umělé jeskyně

Veřejné lázně jsou příjemné i v horším počasí, spolehlivě vás ohřeje horká voda v bazénech. Naštěstí vždy najdete alespoň jeden, kde se můžete zchladit.

Therme I jsou v centru města, dá se odtud všude dojít pěšky, spolehlivě fungují i místní cyklostezky. Pokud se rozhodnete v Bad Füssingu přenocovat, nabídka je široká. Hoteliéři vsadili na zdravý životní styl, nejdůležitější je, aby nikde nechybělo světlo, čerstvý vzduch a samozřejmě klid.

Městečko Bad Birnbach sice nemá tolik sanatorií a doktorů jako sousední snobštější Bad Griesbach, zato jsou tu penzióny i vše ostatní, co hosté potřebují pro své pohodlí.

Ovoce přímo ze stromů

Veřejné lázně Rottal Terme se rozkládají na ploše bývalého sadu, proto si návštěvníci v době, kdy uzrává ovoce, mohou podat chutné osvěžení přímo ze stromu. Zahrada se stále upravuje, vzniká tady mnoho příjemných zákoutí, kde jsou lavičky i houpačky pro dospělé.

Vrty sahají v Bad Birnbachu až do hloubky kolem 1 600 metrů, proto dosahuje voda teploty až sedmdesáti stupňů. Lázně nabízejí samozřejmě i fitness a welness programy: bahenní zábaly, aromamasáže, masáže horkou čokoládou nebo horkými lávovými kameny. A ceny? Jako u Bati – za vše se platí 49,90 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám