Hlavní obsah

Olomoucká pevnost v Radíkově má tři prohlídkové trasy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři prohlídkové trasy jsou v současnosti k dispozici návštěvníkům pevnosti v Radíkově, místní části Olomouce, která byla poprvé zpřístupněna veřejnosti na konci června v rámci slavností města. Právu to řekl Jan Bednář z občanského sdružení Fort Radíkov, které pevnost získanou od armády spravuje.

Foto: Foto archív, Právo

V rámci prohlídkových tras je k vidění i dělostřelecká střílna.

Článek

„O pevnost byl obrovský zájem, a tak jsme se rozhodli zpřístupnit ji lidem po celou dobu prázdnin. Zájemcům nyní nabízíme především vizualizaci, jak pevnost vypadala, když byl postavena, a dobové stavební plány,“ informoval Bednář.

Na zmíněných trasách jsou pak podle něj k vidění všechny fortifikační prvky, byť poničené, které se potom několikanásobně opakují v dalších částech pevnosti, která se rozkládá na šesti hektarech nedaleko olomoucké zoo.

Výstavba radíkovského fortu v začala v roce 1871 jako součást „Císařsko-královské Olomoucké pevnosti“. Po třech letech byl bojeschopný, ale dostavoval se až v roce 1882. Konstrukčně se jedná o jednovalový dělostřelecký fort.

Bylo by však škoda takovou památku nechat rozpadnout

Je to architektonicky a historicky unikátní pevnostní objekt, který se dochoval v jediném exempláři na území České republiky. „Fort v minulosti značně utrpěl těžbou kvalitních fortifikačních cihel a kamení. Bylo by však škoda takovou památku nechat rozpadnout. Proto chceme alespoň část pevnosti rekonstruovat se zaměřením na historii,“ konstatoval Bednář.

Pevnost je otevřena denně od 14 do 18 hodin, o víkendech pak od 9 do 17 hodin.

Prohlídky jsou samostatné, průběžně, nebo s průvodcem v každou celou hodinu. Lze si objednat i noční prohlídku ze začátkem ve 21.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Poznejte zámky ČR

Chystáte-li se navštívit zámek, máte na výběr z mnoha českých památek bohatých jak na historii tak na architekturu.

Hrad zahájil sezónu, novinky budou až později

Pražský hrad tento měsíc najel na letní režim. Brány otevírá v pět ráno a zavírá je o půlnoci. S valnou částí nachystaných novinek pro začínající turistickou...

Na zámek v Chyších láká pivovar

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa,...

Výběr článků

Načítám