Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Na Šumavu nejen na boubínskou rozhlednu

Právo, Miroslav Šára

Největší rašelinné jezírko, město s působivým zámkem a neméně přitažlivým podzámčím a oblíbený vrch s rozhlednou jsou náplní druhého putování Šumavou.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pohled z Boubína

Článek

Cestu zahájíme zhruba sedm kilometrů jihovýchodně od Kvildy. Zmíněné největší rašelinné jezírko se nachází právě zde, poblíž Svinné a Borové Lady. Jeden a čtvrt hektaru rozsáhlá vodní plocha je součástí vrchovištního rašeliniště Chalupská slať.

Nedaleko parkoviště začíná 260 metrů dlouhá naučná stezka, která nás po poválkovém chodníku vede až do nitra zdejšího území. Cesta je obklopena porostem borovice blatky, kosodřevinou, borůvčím a další vegetací a končí u vyhlídky na jezírko.

Hladina s ostrůvky, stromy a kopce na blízkém i vzdálenějším horizontu, voda temná i průzračná činí z lokality jedno z nejkrásnějších rašelinných jezírek nejen na Šumavě, ale i v celém Česku.

:. Šumava - Chalupská slaťAutor: Miroslav Šára

Ocitli jsme se na obchodní stezce v údolí říčky Volyňsky na úpatí Boubínské hornatiny, a to v čase mocně posunutém vzad. Zmíněná obchodní stezka tu prý již existovala v době předslovanské, v dobách pozdějších tu nade vši pochybnost vedla jedna z větví Zlaté stezky.

Nás konkrétně zajímá to místo, kde nejprve vzniklo opevněné strážní místo a později hrad, pod nímž se postupně rozrůstala podhradní osada. V roce 1359 byla povýšena na městečko. Řeč je o Vimperku.

O dalších 19 let později se Vimperk stal královským majetkem – a pak bychom mohli dále sledovat jeho osudy spojené s úspěchy i událostmi pohnutými. To ponecháme zájemcům o podrobnější dějepis, my se především porozhlédneme kolem sebe.

Kouzelné město Vimperk

Prohlídku zahájíme v historické části města, hluboko pod zámkem. Měšťanské gotické a renesanční domy na náměstí, v jejich těsném sousedství kostel Navštívení Panny Marie a gotická zvonice – to je jen několik příkladů, které z Vimperka činí vskutku přitažlivé místo. K vidění je tu toho ovšem mnohem víc.

Od domu U jelena z roku 1415 v těsné blízkosti náměstí můžeme vyrazit na mírnou túru do kopce, na jejímž konci nás čeká návštěva zdejšího rozlehlého zámku. Ve 13. století tu vznikl jako hrad, o tři staletí později se o úvodní kroky k jeho zámecké podobě postarali Rožmberkové (vybudovali tzv. dolní zámek), v letech 1622 až 1624 pak Jáchym Novohradský z Kolovrat nechal hrad přestavět v zámek.

Dnešní objekt je přitažlivý nejen svými exteriéry (a také výhledy dolů na město), ale i nahlédnutím do interiérů. Například na expozice o šumavské přírodě, o historii knihtisku a sklářství či možnou návštěvou Vlčkovy věže.

V jejím případě se podíváte do zdejšího nejstaršího dochovaného objektu s více než tři metry silnými zdmi. Uvnitř vás čekají výstavy a z okna letmý pohled na kouzelné město a jeho věže v hloubce pod vámi (o vyhlídkovou věž se ovšem nejedná).

:. Šumava - VimperkAutor: Miroslav Šára

Závěr tohoto dvoudílného šumavského putování strávíme opět v přírodě. Zamíříme na vrchol Boubína (1362 metrů nad mořem), který je od roku 2005 pro turisty ještě o něco přitažlivější. Před třemi roky tu totiž byla zpřístupněna dřevěné rozhledna, poskytující skvělý výhled na takřka celou Šumavu, za dobré viditelnosti na Alpy a mj. i na Vimperk, který jsme před chvílí opustili.

Na Boubín vede několik tras (např. od Zátoně po zelené trase, která nejprve vede k jezírku pod Boubínem a do Boubínského pralesa), my jsme si tentokrát zvolili cestu po modré z Kubovy Huti.

Také proto, že tato bývalá sklářská osada, dnes jedno ze šumavských středisek lyžování, patří ke krásným místům celého pohoří. Za zastávku určitě stojí zdejší železniční stanice – jak známo, se svými 995 metry nadmořské výšky je nejvýše položeným nádražím v Čechách.

Na vrchol Boubína je odtud pět kilometrů. Tak šťastnou cestu a skvělé počasí!

:. Šumava - Kubova Huť a BoubínAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ se porozhlédneme po Pardubicku. V nabídce budou mj. Lázně Bohdaneč, impozantní Kunětická hora a také procházka krajskou metropolí.

Reklama

Související články

S kamerou na cestách: Valeč a okolí

Kdyby člověk atraktivitu určité lokality posuzoval jen podle toho, kolik turistických průvodců o ní renomovaná nakladatelství vydala, dospěl by v případě...

Královské výlety na české zámky

Slunečné počasí láká v létě všechny výletníky i rodiny s dětmi k návštěvě některého z našich mnoha zámků. Historické interiéry a nádherné zahrady nabízejí...

Výběr článků

Načítám