Hlavní obsah

VIDEO: Unikátní objev nové jeskyně nedaleko Macochy

Novinky, Filip Šára
MORAVSKÝ KRAS

Česká speleologická společnost Pustý Žleb se po mnohaletém průzkumu Amatérské jeskyně v Moravském krasu nedaleko Macochy dočkala úspěchu, a to skutečně nemalého. Objevili více než kilometrový jeskynní systém s nádhernou krápníkovou výzdobou. Už teď je jasné, že jde o jeden z největších objevů za poslední roky.

Článek

Nabízí se celkem pochopitelná otázka, kde vzali přesvědčení o existenci těchto doteď neznámých rozsáhlých jeskynních dómů a průrv. Dříve totiž nebylo jasné, kam odtéká část podzemního Sloupského potoka. Nyní se zdá, že tato záhada byla objasněna.

K objevu bezpochyby přispěla i speciální potápěčská technika, protože bylo nutné proplavat vodní sifon. Za vodní propastí se totiž celý jeskynní systém nachází. Ke zmapování ještě láká i celá řada postranních míst. Zatím jeskyňáři naměřili přes 1300 m chodeb.

Jeskyně zřejmě nebudou zpřístupněné

Systém jeskyní je ve velmi špatně přístupné oblasti, 170 m pod zemským povrchem a zároveň součástí veřejnosti nepřístupné Amatérské jeskyně (největší jeskynní systém v ČR s 35 km mapovaných prostor), je proto velmi pravděpodobné, že se tam běžní návštěvníci nikdy nepodívají.

Jeskyňáři si ale samozřejmě uvědomují, že kvůli přístupnosti nebude jednoduché celou oblast prozkoumat a popsat. „Bude asi nesmírně obtížné interpretovat rozměry některých jeskyní a jejich funkci,“ řekl Tomáš Mokrý z České speleologické společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Z jeskyně plné ledu ke skákající vodě

Kotlina mezi dvěma pásy pohoří skýtá nejednu perlu vhodnou k vidění, nicméně návštěva oblasti opomíjející Tatry na severu i Tatry na jihu by byla jaksi...

Výběr článků

Načítám