Hlavní obsah

Údolí Kačáku skrývá sklárnu a umělý vodní hrad

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STŘEDNÍ ČECHY

Bude-li vám někdo tvrdit, že na západ od Prahy nejsou v dosahu městské hromadné dopravy žádná pěkná místa, hluboké lesy plné hub, technické zajímavosti a jiné kuriozity, nevěřte mu. Obujte pořádné boty nebo sedněte na kolo a zajeďte si do údolí Kačáku. Nebudete litovat.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Kolem umělého hradu v Červeném Újezdu postavili jeho tvůrci také skanzen vesnických staveb

Článek

Pro putování údolím dolního toku říčky Loděnice, místními též zvané Kačák, je nejlepší začít na severu. To abychom šli po proudu, stále z kopce. Dobrým místem pro začátek výletu je třeba Unhošť. Toto na první pohled nenápadné městečko má překvapivě hezké náměstí s kostelem a starými domy, dá se tu také dobře najíst.

Bývalý pivovar stojí nedaleko soustavy rybníků, kolem nichž povede naše cesta dál na jih. Na jejich březích dodnes stojí několik mlýnů, z nichž některé stále ještě „klapou“. Pak už nás pohltí zalesněné údolí Černého potoka, podél kterého dojdeme až k jeho soutoku s Loděnicí u vesnice Podkozí. Odtud už naše kroky povedou podél této známé říčky.

Údolí nedotčené civilizací

Údolí Kačáku je na mnoha místech dodnes civilizací jen málo dotčené, například mezi Podkozí a Chrbinami se dá jít jen pěšky nebo jet na kole. Toho využili zejména ve zlatých dobách trampingu před německou okupací Československa někteří táborníci a postavili si zde své sruby. Ty v průběhu dob sice většinou zmutovaly do podoby chat, ale řada z nich je stále usazena v údolí s citem pro estetiku.

Opuštěnosti krajiny také prospívá fakt, že na celém dolním toku Kačáku mezi Dolní Podkozí a jejím ústím do Berounky jsou například jen dvě silnice, které vedou v četných serpentinách napříč údolím a jen místy se přimknou až k říčce. Na svazích Kačáku ve zdejších hustých lesích také hojně rostou houby, kvůli kterým se sem v sezóně stahují lidé až z Kladna a Slaného.

Nenačovice zastávka na jídlo i prohlídka sklářské hutě

Po několika kilometrech dorazí poutník do Nenačovic, kde se dá zastavit na jídlo a na prohlídku soukromé sklářské hutě.

Protože dnes i přes slavnou minulost v Čechách většina skláren už zmizela v propadlišti dějin a i ty, které dosud fungují, najdeme většinou daleko od Prahy, je návštěva místní sklářské hutě, která byla otevřena před 12 lety, pro poutníka z metropole velmi zajímavým zpestřením výletu.

Důl na železnou rudu s 84 patry

Jen o několik kilometrů dále, v Chrustěnicích, poslední obci v údolí Kačáku před soutokem Loděnice s Berounkou v Loděnici, zase čeká na poutníka turisticky zpřístupněný důl na železnou rudu.

Ve své době patřil k největším v kraji, měl hloubku skoro půl kilometru pod terénem a 84 podzemních pater. Za dobu své existence se v něm vytěžilo přes 8 miliónů tun železné rudy, která vesměs skončila v blízkých kladenských pecích.

Dodnes stojí několik bunkrů okolo Loděnice i přes Hitlerův rozkaz zničit české opevnění v tzv. protektorátu nad dálnicí. foto: Právo/Petr Blahuš

Kdo touží zhlédnout staré štoly i důlní techniku, včetně lokomotiv, důlních vagónků a podzemních stájí pro koně, musí před vesnicí odbočit vlevo po silničce, která vede přímo k dolu.

Kdo touží zhlédnout staré štoly i důlní techniku, včetně lokomotiv, důlních vagónků a podzemních stájí pro koně, musí před vesnicí odbočit vlevo po silničce, která vede přímo k dolu.

Kdo touží zhlédnout staré štoly i důlní techniku, včetně lokomotiv, důlních vagónků a podzemních stájí pro koně, musí před vesnicí odbočit vlevo po silničce, která vede přímo k dolu. A už jsou tu Loděnice. Město se v minulosti proslavilo nejen svými doly a lomy na vápenec, ale také pěstováním vína. Dokonce tady po 2. světové válce vznikl Výzkumný vinařský ústav, který vypěstoval pověstnou značku muškátu moravského, přezdívaného Karlštejnský MOPR.

Opevněné Loděnice s vodním hradem

Naposledy byly Loděnice zahrnuty do válečných plánů v roce 1938, když byl v jejím okolí vybudován třetí, záchytný sled betonových opevnění tzv. Pražské čáry, určené pro obranu Prahy před německým útokem. Několik bunkrů stojí i přes Hitlerův rozkaz zničit české opevnění v tzv. protektorátu nad dálnicí dodnes.

Naposledy byly Loděnice zahrnuty do válečných plánů v roce 1938, když byl v jejím okolí vybudován třetí, záchytný sled betonových opevnění tzv. Pražské čáry, určené pro obranu Prahy před německým útokem. Několik bunkrů stojí i přes Hitlerův rozkaz zničit české opevnění v tzv. protektorátu nad dálnicí dodnes.

Nedaleko údolí Kačáku leží ještě jedna unikátní stavba. Je jím umělý vodní hrad v Červeném Újezdu, který byl postaven teprve na počátku třetího tisíciletí. S výjimkou odborníka by to ale asi nikdo nepoznal.

Na hradě, nebo spíše tvrzi je možné navštívit nejen sbírky středověkých zbraní a dalších exponátů, ale také pojíst ve stylové středověké krčmě staročeské speciality. Bohužel exkluzivitě odpovídají trochu i ceny. Na pozemcích kolem tvrze si pak mohou návštěvníci volně prohlédnout skanzen vesnických staveb.

Reklama

Související články

S kamerou na cestách: Kladensko

Kladensko sice v obecném povědomí není takovým turistickým magnetem jako například Český ráj, ale velkou chybu by udělal ten, kdo by je ze svých poznávacích...

V Brdech se otevřou nové cyklostezky

V Brdech přibude více než 30 kilometrů nových cyklostezek. Pro veřejnost budou trasy přístupné od neděle 1. června, slavnostně je zpřístupní ministryně obrany...

S kamerou na cestách: Valeč a okolí

Kdyby člověk atraktivitu určité lokality posuzoval jen podle toho, kolik turistických průvodců o ní renomovaná nakladatelství vydala, dospěl by v případě...

Výběr článků

Načítám