Hlavní obsah

Koupaliště Džbán má už v srpnu opět sloužit Pražanům

Právo, ČTK, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbahňování pražské vodní nádrže Džbán v Šáreckém údolí bylo dokončeno, do dvou týdnů by se měla začít napouštět. Před tím zde ještě bude otevřena rekreační oddychová zóna. Kdy se lidé v opravené nádrži vykoupou, zatím není jasné, záleží na vydatnosti přítoku. Po dvou měsících skončilo odbahňování dna.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Pražané si mohou prohlédnout jen dno nádrže, zbavené bahna.

Článek

Po generální očistě, kterou Džbán procházel od loňského října, má být voda čistá. V uplynulých letech totiž hygienici museli opakovaně varovat před koupáním, protože v létě se na hladině vody množily sinice a plavcům hrozily vyrážky a alergie.

Příčinou byla nečistá voda přitékající z Litovicko-Šáreckého potoka a také silná vrstva bahna na dně nádrže, která byla vysoká až dva metry. Celkem se vytěžilo 70 tisíc metrů čtverečních bahna.

Opraví stavidla a hráze, postaví kamenné schody do vody

Odbahňování začalo 1. května 2008, o měsíc dříve, než se původně předpokládalo. „Firma Pas Plus, s. r. o., vytěžila veškerý sediment za pouhých sedmašedesát dní,“ uvedl šéf odboru životního prostředí pražského magistrátu Jan Winkler. Celkové náklady na generální očistu jsou ve výši 32 miliónů korun.

„Díky rychlému odbahnění mohly být v předstihu zahájeny i práce na opravě stavidel a veškeré technologie v hrázi,“ uvedl Winkler. Oprava stavidel a hrází potrvá asi dva týdny, pak začne pozvolné napouštění nádrže.

Návštěvníci Šáreckého údolí zatím koukají do prázdné vybagrované jámy. „Chodíme sem pravidelně, žijeme tu už třicet let, ale v nádrži jsme se nekoupali. Teď, jestli bude voda čistá, tak si tam ráda zaplavu,“ řekla Právu Věra Malá.

Na březích Džbánu vznikne i mokřad s rostlinami

Na březích Džbánu vznikne i mokřad s rostlinami, které budou úkrytem pro vodní ptáky. Opraveno bude i kamenné opevnění břehů. Aby měli lidé lepší přístup do vody, ze strany parku budou na několika místech vystavěny kamenné schody do vody.

Džbán byl vybudován v letech 1966 až 1971 na Litovicko-Šáreckém potoce v Praze 6 především pro rekreaci – koupání i sportovní rybolov. Nádrž také eliminuje účinky povodní.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalita vody ke koupání se v Česku zhoršila

Kvalita vody na koupalištích a vodních nádržích se v Česku loni oproti předchozímu roku zhoršila: výsledky za rok 2007 ukazují, že základní unijní normy plnilo...

Výběr článků

Načítám