Hlavní obsah

Tip na výlet: Manětín, Valeč a Chýše

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVARSKO, PLZEŇSKO

Karlovarsko není jenom společenský ruch v blízkosti kolonády. Míst, která zanechají dojem, je tu dost, klidně pro jednou můžeme lázně zcela vynechat. Stejně se sem rádi vrátíme. Pro mnohé turisty se možná stane překvapením návštěva Valče, ležící na úpatí Doupovských hor. Jejich vrchy jsou takřka neprošlápnuté, kvůli vojenskému prostoru se sem smělo jen na povolení.

Foto: archív města Valeč, Právo

Valeč

Článek

Turisté, milující čistou krajinu, to dnes ocení, a protože je protkaná cyklotrasami, nebudou jediní. Až sjedou do městečka, budou mít teprve co obdivovat, ne nadarmo se mu v okolí říká barokní perla.

Nevyjdeme z úžasu

Valeč si v květnu oslavami připomněla 650 let od první písemné zmínky, ale to, co nás přivede k úžasu, vznikalo v letech 1649 až 1770. Jde o unikátní soubor objektů od domů městského charakteru přes stavby roubené a hrázděné po lidové stavby rozptýlené po okolí.

Pohled na zámek v Chyších na Karlovarsku.foto: Právo/František Kšajt

Tu a tam je vidět, že především barokní objekty léta neměly pořádného pána, ale díky Nadaci Valeč v Čechách, založené v roce 1994, získávají nový vzhled i funkci. Bývalý hospic už společnost Linea Imperata převlékla zvenku a slibuje v něm do roka hotel. V jednom z hrázděných domů je Vinárna u hroznu se třemi apartmány. Kompletně zrekonstruovaný je i barokní kostel sv. Jana Křtitele na náměstí.

K návštěvě nás bude lákat zámek, stojící na místě gotického hradu, později renesančně přestavěný. Bohužel ho v dubnu 1976 značně poškodil požár, jehož následky se dodnes státu, který objekt rekonstruuje, nepodařilo odstranit.

Zámek má už nový kabát, ale na prohlídku interiérů to ještě není. Procházet se však můžeme v nádherném parku se sedmadvaceti kopiemi plastik a soch od Matyáše Bernarda Brauna. Originály jsou v kladrubském klášteře. Více kopií než Valeč vlastní už jen zámek Kuks.

Dříve samoobsluha, dnes muzeum

Ve Valči budeme také jedněmi z prvních turistů, kteří navštíví Virtuální muzeum, otevřené letos v květnu. Budova bývalé samoobsluhy se nakonec nezbourala, teď v ní, přestavěné na muzeum, představují svá řemesla absolventi mistrovské školy, jíž chce Sdružení Rudolfinea navázat na bývalou školu řemesel z první republiky.

O 650leté historii barokního městečka se nejvíc dozvíme z dokumentárního filmu, který je součástí vstupného. Nabyté informace si doplníme pohledem na dvojí portréty manželského páru Štampachů, jejichž rod během dvou staletí podstatně ovlivnil tvář městečka. Můžeme porovnat, jak se podařilo restaurátorům vytvořit postavy Barbory a Jana Kryštova identické s portréty na obrazech a to včetně oblečení.

Kdy do muzea Valeč+
Otevřeno: úterý až pátek od 9 do 15.30 hodin, sobota a neděle: od 9 do 17 hodin
Poslední prohlídky s filmem: v 15 hodin všední dny, v 16.30 o víkendu
Vstupné: dospělí 30 Kč, invalidé, důchodci, děti, studenti 20 Kč
valec.cz

Na skok na Plzeňsko

Budou-li mít v apartmánech vinárny, kde se dá dobře najíst, obsazeno, nevadí. Ubytujeme se jinde, třeba v pensionu v 6 km vzdálených Nahořečicích – . Opustit kraj by bylo brzy, obzvláště namlsal-li nás nepřístupný valečský zámek. V nejbližším okolí je ještě jeden barokní.

Odskočíme si za ním z východního Karlovarska na Plzeňsko, do asi 26 km vzdáleného Manětína. V městečku je možnost se najíst i ubytovat. Bydlet se dá kupříkladu v Dersiebově mlýně, ale také v Penzionu U svaté Barbory.

Před muzeem se zastavíme u tabulek 35 řemesel, která tento region proslavila.foto: Právo/Jiří Mevald

Kdo má s sebou vybavení, zajásá nad množstvím cyklistických i turistických tras a jistě odsud nebude pospíchat. Pro návštěvu zámku je dobré si vyhradit dostatek času, stojí to za to.

Jeho tehdejší majitel Václav J. Lažanský začal budovat sídlo s rozsáhlým zámeckým parkem. Ve stavbě pokračovala jeho manželka a dokončil ji jejich syn. Zámek slouží jako muzeum a jeho interiéry i park a zámecká zahrada jsou přístupné.

Informace z Manětína
Otevřeno: Mimo pondělí od 9 do 17 hodin
Základní vstupné 40 Kč, snížené 20 Kč, děti do šesti let a zdravotně a tělesně postižení 1 Kč
Od 1. června do 31. července je v zámku prodejní výstava keramiky Stopy vzpomínek. Autorka Darja Čejková se inspirovala starým Řeckem.
K vidění je i výstava Blanky Křižkové Letmé pohledy do přírody. Její akvarely a paličkovaná krajka prozradí lásku k přírodě.
manetin.cz

Zpět na Karlovarsko

Zámek Manětín patřil jedné větvi rodu Lažanských, druhá žila jen 15 km odsud v zámku Chyše. I tam musíme zajet. Veřejnosti ho zpřístupnili jeho vlastníci – manželé Vladimír a Marcela Lažanští, kteří zámek koupili od státu v roce 1996.

I tady si vybereme z několika prohlídkových tras a třeba nás bude provázet sám majitel, historie je jeho koníček. Potom se rádi projdeme upraveným devítihektarovým parkem a příjemně unaveni si dáme něco dobrého v restauraci nebo na zahrádce zámeckého pivovaru. Jídlo zapijeme originálním chyšským pivem vařeným podle starodávného receptu a můžeme se rozhodovat, kam ještě vyrazit.

Chyšský zámek v létě
Květen – září otevřeno denně 10:00 – 17:00
zamek-chyse.cz

Ještě do Žlutic

Obec Chyše leží nedaleko vrchu Vladař uprostřed lesů, břidlicových skal a luk, jimiž protéká řeka Střela. Tady se prostě musíme zdržet a vůbec, kdy jindy se dostaneme do Žlutic, založených kolem roku 1300?

Slávu jim přineslo 16. století, kdy vznikl na objednávku žlutických cechů Žlutický kancionál, český iluminovaný rukopis. Jeho faksimilii shlédneme v muzeu, umístěném v na Velkém náměstí v kdysi panském domě Zumrů z Herstošic.

Nejatraktivnější prohlídkovou částí je okruh středověkým podzemím pod domy na náměstí. Zdejší kostel sv. Petra a Pavla s dochovanými freskami z 15. století patří k nejhodnotnějším gotickým chrámům v oblasti.

Reklama

Související články

Vydejte se na filmový hrad Frýdštejn

Hrad Frýdštejn - jeden ze tří na Jablonecku - možná znáte a ani o tom nevíte. Natáčely se tu některé sekvence s Milošem Kopeckým pro film Tajemný hrad...

Loketský hrad má co nabídnout

Historické město Loket na Sokolovsku, kterému vévodí stejnojmenný hrad, je v poslední době stále častějším cílem nejen našich, ale také zahraničních turistů....

Na Křivoklátě se rodí šperky ze dřeva

Nádvoří hradu Křivoklát ožilo tlukotem řezbářských paliček. Sjelo se sem na třicet řezbářů z celé republiky i zahraničí na tradiční týdenní sympózium...

Výběr článků

Načítám