Hlavní obsah

Hrad hraběnky Báthoryové čeká na záchranu před úplnou devastací

Právo, Ivan Vilček

Nad slovenskou obcí Čachtice se vypíná slavný a legendární hrad. Přesněji jeho zřícenina. I ta se postupně dál a dál rozpadá. „Díky Jakubiskovu filmu o hraběnce Báthoryové zájem turistů o hrad stoupá. Jenže teď je potřeba památku zachránit před úplnou devastací, udělat pro hrad, co se dá,“ bije na poplach jeden z místních občanů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Čachtice

Článek

Obec zatím dokázala zajistit sotva zalátání děr v silnici vedoucí k hradu, na víc jí prostředky prostě nestačí. „Máme vypracovaný projekt, chceme požádat o peníze z eurofondů,“ řekla Právu starostka obce Anna Ištoková.

Problémy kolem záchrany zkomplikovalo i to, že dlouho nebylo jasné, komu hrad vlastně patří. A nevypořádané majetkové vztahy znemožnily připravit výhled na záchranu zříceniny.

Výstup k hradu Čachticefoto: pro Novinky Gabriela Zumrová

„Rekonstrukce by měla být rozdělena na dvě etapy. Jen na statické zajištění hradních zdí budou potřeba desítky miliónů korun. Pak v rámci druhé etapy zkrášlíme okolí, opravíme přístupovou silnici, postavíme infocentrum,“ prozradila své plány starostka.

Některé zdi musí být podpírány.foto: Právo/Ivan Vilček

Ačkoliv je hrad prakticky v havarijním stavu, má zájem turistů o památku s věhlasným jménem rostoucí tendenci. „Většinu zahraničních návštěvníků tvoří nadále hosté z České republiky, ale nedávno jsme tu měli turisty z Nizozemska, Austrálie a dokonce i z Kanady,“ pochvaluje si majitelka restaurace na náměstí v Čachticích.

Podepřené zdivo hradu Čachticeoto: Právo/Ivan Vilček

Informační tabuli na hradě právě čtou dvě ženy mluvící česky. „O hradě jsme věděly už delší dobu. Zaujal nás ale také příběh, na jehož základě natočil režisér Jakubisko svůj nový film. Jsme na Slovensku na dovolené, a tak byl Čachtický hrad jedním z našich cílů,“ prozradila žena z Liberce.

Turisty láká nový film Juraje Jakubiska

Mladý slovenský turista nechápe, jak mohlo dojít až k takovému poškození památkového objektu. „V údolí pod hradem jsem viděl kusy skály, které padají z hradeb. Zdi jsou podepřeny, aby to vůbec ještě drželo pohromadě,“ neskrývá rozhořčení.

Čachtický hrad ve 13. století střežil západní hranici Uherska. V roce 1708 ho obsadila vojska Františka Rákócziho II. Několik let zde bylo vězení, ale hrad postupně chátral.

Výhled do okolífoto: Právo/Ivan Vilček

Začátkem 17. století se stal místem nuceného pobytu hraběnky Báthoryové, považované podle legend za nejhrůznější vražedkyni v dějinách Uherska. Má údajně na svědomí stovky mladých dívek. V roce 1610 byla odsouzena na doživotí a uvězněna na Čachtickém hradě, kde v roce 1614 ve věku 54 let zemřela.

Hraběnky Báthoryová je považovaná podle legend za nejhrůznější vražedkyni v dějinách Uherskafoto: Právo/Ivan Vilček

Reklama

Související články

Hrad Svojanov láká na šermířské turnaje

Pracovníci oddělení hradů a zámků ústředního pracoviště Národního památkového ústavu jsou autory nové interiérové instalace tzv. Nového stavení na hradě...

Výběr článků

Načítám