Hlavní obsah

Turisté se v Praze zdarma neosvěží

Právo, Jana Šprunková
PRAHA

Zdá se to podivné, ale některá pítka v centru města dosud neožila. Stále zahalena plechovým krytem spíše překážejí chodcům i turistům z ciziny, než by jim skýtala osvěžení. Proč tomu tak je? Odpověď je prozaická. Nejsou peníze.

Foto: Právo

Pítko v ulici Na Příkopě připomínalo spíše popelnici než místo, kde by bylo možné se osvěžit.

Článek

„Chtěla jsem si opláchnout ruce a umýt broskev, ale kde nic tu nic. Dokonce jsem se už podezřívala, že mě opouští paměť. Vždyť vloni jsem tu běžně vodu viděla,“ divila se Madla Záhorská v ulici Na Příkopě.

Technická správa komunikací, tedy organizace zřízená městem, která obhospodařuje v Praze sedm pítek a tři kašny, dosud nenašla dostatek prostředků, aby tato zařízení uvedla do provozu.

„Dokud nebyl schválen rozpočet, nebyly přerozděleny peníze,“ uvedla Petra Dlabalová z tiskového odboru TSK. Nyní je to prý ale už vyřešené, protože město v červnu TSK něco peněz přidalo. A po revizi pítek bude prý možné do nich konečně pustit vodu.

Do poloviny července by měly být v provozu i kašny

„Do poloviny července by měla být v provozu, stejně tak i kašny,“ konstatoval náměstek TSK pro speciální stavby Jiří Sládek. Obvykle skýtaly lidem možnost k osvěžení a napití od května. Letos se šetří. Přitom roční provoz pítek a kašen přijde sotva na milión korun.

Lidé se letos mimořádně dlouho vyhýbali u Dětského domu v ulici Na Příkopě oplechovanému patvaru, stejně tak na Jungmannově náměstí, v Ungeltu, Zítkových sadech či na Loretánském náměstí. A suchým kašnám u Mánesova mostu, v Charvátově ulici a blízko metra na Černém Mostě.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšehrad – oáza klidu ve velkoměstě

Skála opředená pověstmi, sídlo českých králů, poslední místo odpočinku velikánů našich dějin i rozlehlé parky a prostor, kde vystupují umělci. To vše můžete...

Petřín je nejkrásnější pražský kopec

Místo schůzek milenců i jedna z nejkrásnějších přístupových cest na Pražský hrad. Takový je Petřín, kopec uprostřed hlavního města známý především svou...

OBRAZEM: Petřín se o víkendu stal Mt.Everestem

O víkendu 17. a 18. května na pražském Petříně zdolávali horolezci převýšení nejvyšší hory světa Mt.Everestu. Petřín museli vylézt sedmaosmdesátkrát. Jednalo...

Výběr článků

Načítám