Hlavní obsah

Praha z ptačí perspektivy na počítači

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

Vidět Prahu ze stovky věží a přitom nevytáhnout paty z domu. To od dnešního dne poskytuje Pražanům i turistům unikátní projekt virtuálních prohlídek, který spustil pražský magistrát. Stránky mají i anglickou mutaci. Panoramatické snímky zachycují nejen celé okolí, ale dají se posouvat a přibližovat, vytipovaných věží je na dvě stě a fotografování zabralo půl roku.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Podobné pohledy se naskytnou návštěvníkům webových stránek.

Článek

„Záměr dokumentovat pražské věže vznikl počátkem loňského roku, jen se hledal způsob, jak to realizovat,“ řekl k tomu náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Návštěvníkům stránek se otevřou pohledy, které jinak nemají šanci vidět. A také panoramata, která byla dosud rezervována jen pro zvoníky, řemeslníky či pro stavitele. „Je to zajímavý projekt, pro propagaci Prahy to udělá obrovský kus práce,“ dodal.

Praha o dvou stech věžích

Věže se fotografovaly šest měsíců. Realizátoři projektu, společnost Panoramas, jich vytipovali na dvě stě, ale rozhodujícím kritériem pro výběr byla jejich historie a vzdálenost z centra města. V tom jim pomáhali manželé Eva a Josef Hrubešovi, kteří prohlídky doplňují originálními texty.

Nejvyšší počet schodů, a sice 287, museli fotografové zdolat v katedrále sv. Víta, nejvýše se pohybovali při focení žižkovské televizní věže, 190 metrů nad zemí. Panoramatické snímky zachycují nejen celé okolí, ale dají se posouvat a přibližovat, a tak je s nimi možné padat i do hloubek, což slabším žaludkům nesvědčí.

Technika, se kterou se pracovalo, je prý jednoduchá. Z věže se vysune tyč, na jejímž konci je fotoaparát se speciálním objektivem a digitální obrazovkou. „Fotí ze vzduchu, tedy z místa, kam lidská noha nevkročí,“ řekl Jaroslav Hora ze společnosti Panoramas, která je držitelem patentu na takové snímky.

Projekt nemá v Čechách obdoby

"Navštívili jsme místa, kde nikdo nebyl i desítky let. Jen málo věží má výtah a mnoho jich bylo přístupných jen po žebřících. Ale pohledy na Prahu, které jsme mohli vidět a nafotografovat, nám to bohatě vynahradily,“ uvedl Hora. Platit za vstup museli jen jednou, ale neřekl kde.

Podobný projekt u nás dosud nikdo ještě nerealizoval. Město stál 1,2 miliónu korun. Václav Kraus, ředitel odboru informatiky, který webové stránky připravil, řekl, že podle jejich návštěvnosti se uvidí, zda budou časem rozšířeny o další pohledy. Pražských věží je ve skutečnosti několik tisíc a dekorují nejen četné sakrální stavby, ale i významné veřejné budovy a patří k nim i vodárenské věže či samostatně stojící zvonice.

http://stovezata.praha.eu

Reklama

Související témata:

Související články

Petřín je nejkrásnější pražský kopec

Místo schůzek milenců i jedna z nejkrásnějších přístupových cest na Pražský hrad. Takový je Petřín, kopec uprostřed hlavního města známý především svou...

Výběr článků

Načítám