Hlavní obsah

Užijme si dovolenou bez stresu

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpověď na otázku, co dělat, abychom po návratu od moře, z hor či zaoceánského parníku neotravovali kolegy stížnostmi, jaký to byl zase horor, je prostá. Stačí, abychom byli odpočatí. Má to jen jednu podmínku – nenechat si dovolenou pokazit. Třeba se vám bude hodit několik rad od lidí, kteří hodně cestují.

Foto: Olina Táborská, Právo

Chorvatsko je stále nejoblíbenější destinací.

Článek

Za prvé vůbec není důležité kam, ale s kým pojedeme. Máme-li vztah „na baterky“, na dovolené to bude spíš horší. Ne nadarmo se říká, že by měl pár před svatbou strávit dva týdny někde mimo prostředí, kde to zná. A že na dovolené se nejlépe projeví naše charaktery. Kdo chce přesto riskovat, může něco zachránit, když alespoň předejde některým zbytečným problémům.

Kde nakupovat

Když už víme, s kým pojedeme, začněme vybírat pobyt. Jeho délka záleží na tom, co nám zaměstnavatel umožní, ale minimálně dva týdny bychom si měli prosadit. Jednak si víc odpočineme a taky si můžeme vyjít vstříc s partnerem, máme-li rozdílné zájmy. Třeba týden u vody a týden na horách. Čím více dnů k dispozici, tím lepe se kombinuje.

Kdo sází na jistotu, obrátí se na cestovní kancelář a nebo agenturu. „Mají portfolio z více cestovních kanceláří. Do stejného hotelu totiž můžete koupit zájezd od dvou cestovek, ale zatímco jedna už má vyprodáno, v jiné možná právě na vás čekají poslední volná místa,“ říká delegát na Lefkádě Martin Šimek a pokračuje: „Solidní cestovní agentury nám také mohou nezaujatě pomoci při výběru vhodné destinace, typu ubytování i cestovní kanceláře.“

Všechno do smlouvy

Abychom na místě měli opravdu to, co jsme si zaplatili, trvejme na uvedení našich požadavků ve smlouvě. Než podepíšeme, pořádně studujme, zda v ní máme zaznamenány všechny detaily, na kterých nám záleží, třeba i výhled z pokoje.

„Pokud jedete na dovolenou, ujasněte si, co od ní očekáváte. Hledáte-li krásné pláže, nelamentujte nad tím, že máte v hotelu koupelnu menší než doma. Většina klientů cestovních kanceláří hledá levnou dovolenou na nejkrásnějších místech světa s luxusním ubytováním. To je ale nemožné. Musíte vědět, co je důležité právě pro vás a podle toho vybírat,“ vzkazuje Martin Šimek.

Turistická průvodkyně v Chotvatsku Nora Böhmová radí zpestřit si pobyt jak jen to jde. „Jezděte na výlety, ale vybírejte si je důkladně. Vyptejte se delegáta na všechny podrobnosti včetně ceny za to, co dostanete a porovnávejte s tím, co nabízejí v letovisku jiné agentury.

Na internetu

Hodně se o zvoleném letovisku i hotelu či apartmánu dozvíme na internetových diskusních fórech. „Zjistíte, jestli je hotel, kam máte namířeno, opravdu ideální na poklidnou dovolenou, a nebo bývá plný veselých dětí či bujarých cizinců, kteří vám dovolenou zpříjemní po svém,“ radí Martin.

Zájezd si můžeme vybírat a rezervovat on-line. Veškeré papírování za nás vyřídí agentura. U některých se dá uplatnit nárok na slevu od konkrétní cestovní kanceláře nebo příspěvek na dovolenou od zaměstnavatele, což potvrzuje Irena Hrdinová z cestovní agentury eTravel.cz.

Podle jejích slov se vloni v ČR přes internet prodalo přibližně 20% všech zájezdů. V Evropské Unii o 15 procent víc a v USA dokonce 40%.

Na internetu si často můžeme nezávazně nechat vypočítat cenu a můžeme pohodlně porovnávat.

Co zabalit do kufru

Kromě pasu se dá takřka všechno koupit, snad jen určité léky ne. Přesto je fajn, když s sebou máme to, co nám dovolenou zpříjemní. Nejlepší je mít seznam, který každý rok doplňujeme. Jeden pro moře, jiný pro hory, další pro rodinnou dovolenou.

„Soupis je určen hlavně pro ty, kteří cestují k vodě s ubytováním v apartmánu nebo hotelu. Samozřejmě na kempování s malým dítětem nebo na cestu se psem je nutné něco přidat,“ sděluje autor. Od něj je i rada, jak se obléci na večeři:

„Jede-li někdo do hotelu s více než třemi hvězdičkami, ať si vezme jedny lehké kalhoty, košili a letní uzavřené boty, dámy šaty, sukni, lodičky.“

Aby se nám věci v zavazadle cestou nezničily, investujme do pořádného skořepinového kufru. Oproti textilním plastový kufr nikdo neroztrhne a pokud je z dobrého materiálu, je dostatečně pružný aby neprasknul při nárazu. Ochrání taky obsah, který je uvnitř. Kvalitnímu kufru neupadnou ani kolečka na první nerovnosti.

Nezapomeňme si doma:

  • cestovní pas nebo občanku (do Evropy) – zkontrolujme platnost
  • kartičku zdravotního pojištění – evropskou a cestovní
  • řidičák (pokud možno mezinárodní)
  • platební kartu, číslo na blokování při ztrátě
  • doklady od cestovní kanceláře (cestovní smlouva, voucher, letenka)
  • klíče od domu
  • automapu, pokud jedeme autem, a z internetu vytištěnou nejlepší trasu
  • doklady od auta
  • peníze
  • fotoaparát (kamera) + nabíječka
  • hodinky
  • mobilní telefon + nabíječka (kredit, máme roaming?)
  • visačku na kufr, zámek a klíček

Poškozený kufr

Zjistíme-li na letišti poškození zavazadla, nechejme si ihned vystavit protokol „PIR“ (PROPERTY IRREGULARITY REPORT), jinak se s námi nebudou v pojišťovně bavit. Místo, kde protokol získáme, je vždy poblíž pásů, kde se kufry vyzvedávají. „Že neumíte jazyk se nebojte, úředník při pohledu na rozbitý kufr pochopí, co po něm asi chcete,“ radí Martin Šimek.

K získanému protokolu stačí napsat průvodní dopis, kde vysvětlíme, co se stalo, a vše pošleme na adresu pojišťovny, která nás pojistila na cestu.

Propolis i tabatěrka

Novinářka Edita Linková, která procestovala svět, si s sebou vždycky bere propolis, vhodný na kašel, nachlazení, na vydesinfikování ran a na kloktání.

„Doporučuji ještě koženou tabatěrku, kterou mám zavěšenou na koženém pásku přes hlavu pod košilí. V ní nosím stále při sobě doklady a pár korun na nejnutnější výlohy,“ radí.

Známá cestovatelka a zakladatelka projektu Poznej světové dědictví UNESCO, jenž probíhá pod záštitou České komise pro UNESCO, Milena Blažková nosí vestu s mnoha kapsami. Jsou v nich doklady, peníze, blok, tužka a další věci, bez kterých se neobejde.

Co by měla obsahovat lékárnička

  • Především osobní léky podle konkrétní diagnózy
  • Léky na bolesti, horečku
  • Přípravky proti nevolnosti při cestování
  • Něco proti průjmu
  • Chladivý gel proti vyrážkám a kousnutí hmyzem
  • Oční kapky
  • Teploměr
  • Pinzetu, nůžky
  • Obinadlo, náplasti, škrtící pryžové obinadlo, trojcípý šátek
  • Dezinfekci
  • Krém s odpovídajícím faktorem na opalování i krém nebo gel po opalování

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se cestovat se svým psím miláčkem

Máte doma psího miláčka a váháte vzít ho sebou na dovolenou? Do cestovních kanceláří se pravidelně chodí ptát na možnost cestování se psem každý dvacátý...

Výběr článků

Načítám