Hlavní obsah

Tři klenoty andaluského vnitrozemí

Právo, Bohuslav Borovička

Nejjižnější část Španělska nabízí návštěvníkům nejen pláže a moře. V andaluském vnitrozemí jsou tři klenoty, na něž (nebo alespoň na některý z nich) by si návštěvník rozhodně měl udělat čas. Jsou to města Granada, Sevilla a Córdoba.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Palác Alhambra v Granadě patří ke špičkovým dílům maurského stavitelství v Evropě.

Článek

V ideálním případě – říkají turistické průvodce – by návštěvník měl strávit v každém z z těchot měst pár dnů, ale za obvyklých okolností nezbývá návštěvníkovi více než jediný den, nebo dokonce jen několik hodin.

Granada

Maurský palácový komplex Alhambra v Granadě je označován za vrcholné dílo maurského stavitelství. V paláci Nasridovců, který je nejcennější částí Alhambry, návštěvníci obdivují především skvostně zdobené sály se štukovým krajkovím a otevřená vnitřní prostranství, patia s bazény a fontánami.

K Alhambře patří i Generalife, letní palác a zahrady s množstvím stinných zákoutí, altánků a jezírek.

Právě „vodní hospodářství" bylo nedílnou součástí středověkého maurského stavitelství. Bazény a fontány nejen zkrášlovaly interiéry paláců a patia, ale v kombinaci se stavebními prvky fungovaly (a dodnes fungují) jako účinná klimatizace.

Při návštěvě Granady stojí za prohlídku i Albaisín, někdejší arabská čtvrť na návrší naproti Alhambře a naopak, svůj romantický půvab již ztratila někdejší cikánská osada na svahu Sacromonte.

Sevilla

Sevilla je označována za nejpozoruhodnější ze tří popisovaných andaluských měst. Je kolébkou býčích zápasů a tamní aréna patří k největším ve Španělsku, je tam gotická katedrála – podle Guinnessovy knihy rekordů největší na světě - postavená, jak bývalo zvykem, na místě někdejší mešity.

Katedrála Santa Maria de la Sede v Sevillefoto: Profimedia

Kostelní věž Giralda je přestavěný minaret. V katedrále jsou uloženy ostatky objevitele „nového světa“ Kryštofa Kolumba. Alespoň se to říká. Ve skutečnosti nikdo úplně přesně neví, zda to není admirálův syn, nebo bratr.

Stejně pozoruhodným stavitelským dílem je Alcázar, komplex královských paláců, v němž jejich katolická veličenstva, Isabela a Fernando, plánovala objevitelské a dobyvatelské plavby. V jednotlivých částech Alcázaru je jako v katalogu k vidění všechno, čím vynikala maurská architektura.

Andalusky elegantní Sevilla toho může nabídnout opravdu hodně a pokud se návštěvník přece jen rozhodne strávit někde více času než obligátních pár hodin, mělo by to zřejmě být právě v Seville.

Dodnes je patrné, že právě tam se v minulých staletích soustřeďovalo bohatství, které konvoje španělských plachetnic přivážely z drancované Ameriky.

Córdoba

Třetí z andaluských klenotů, od moře nejvíce vzdálená, venkovská a poněkud opomíjená Córdoba se někomu může zdát popelkou, ale také tam je k vidění Andalusie. Možná není tak elegantní jako v Seville, ale je opravdová.

Největší atrakcí Córdoby je Mezquita, mešita, která bývala ve svých dobách největší v islámském světě. Poté, co maurské území dobyli zpět Španělé, stal se z muslimské modlitebny svatostánek křesťanský.

.: Z někdejší nádherné mešity v Córdobě se stala katedrála. foto: Právo/Bohuslav Borovička

V rozlehlém prostoru, jehož strop je podepírán osmi stovkami sloupů, může být slouženo až pět mší současně, kdejaký svatý tam má svou kapli, nebo alespoň koutek. Místa je tam opravdu dost. Nejpozoruhodnější je však samotná katedrála, kostel vestavěný do mešity.

Každý, kdo se chystá zhlédnout některý ze tří andaluských klenotů, by měl přijet na místo připraven a poučen alespoň tím, že by si o něm přečetl pár stránek v turistickém průvodci, aby věděl, čeho z množství detailů a pozoruhodností si zejména všímat. Bez takové přípravy je totiž vynaložený čas z poloviny promarněn.

Každý, kdo se chystá zhlédnout některý ze tří andaluských klenotů, by měl přijet na místo připraven a poučen alespoň tím, že by si o něm přečetl pár stránek v turistickém průvodci, aby věděl, čeho z množství detailů a pozoruhodností si zejména všímat. Bez takové přípravy je totiž vynaložený čas z poloviny promarněn.

V Andalusii, nejjižnější části španělské pevniny, která byla osm staletí pod nadvládou severoafrických Maurů, došlo k ojedinělé symbióze, dvou kultur a způsobů života. Zejména v podobě četných stavitelských památek přetrvává jejich souznění dodnes.

Reklama

Související články

Alhambra je jedinečný maurský unikát

Když procházíte paláce španělské Nazaries, největší zachovalý komplex maurské architektury na světě, pak skutečně čekáte na jediné: ze které místnosti vystoupí...

Výběr článků

Načítám