Hlavní obsah

Cestovní kanceláře začaly prodávat očekávané zájezdy last minute

Novinky, lap

Sezóna dovolených začíná, cestovní kanceláře tak začaly prodávat dlouho očekávané last minute. Letos se touto formou prodá v České republice asi 250 tisíc zájezdů za více než jednu miliardu korun, což je přibližně deset procent z celkového počtu prodaných zájezdů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sleva na zájezd Last minute se pohybuje až 20 procent z katalogové ceny zájezdu.

Článek

Hlavní sezóna dovolených znamená začátek hlavní nabídky last minute, což znamená prodej super levných zájezdů asi 14 dní před termínem odletu. Sleva se pohybuje až 20 procent z katalogové ceny zájezdu a cestovní kanceláře se tak snaží "za každou cenu" zaplnit neprodaná zbylá místa, aby nemusely platit storno poplatky za nasmlouvané kapacity.

foto: Novinky/Dana Kysučanová

V rámci prodeje zájezdů se letos prodalo přibližně 35 procent zájezdů v rámci first minute a 55 procent v rámci standardního prodeje, zbytek budou last minute, poměr tak bude podobný jako vloni.

Nejvíce dovolených bývá v době od června do září

Stejně jako vloni budou i letos 70 procent všech dovolených realizovat Češi v době od června do září, z toho jen na dva prázdninové měsíce připadá polovina všech dovolených českých občanů z celkového celoročního počtu.

Formou last minute se nejvíce prodávají zájezdy charterovými leteckými spoji, jelikož u těchto zájezdů cestovní kanceláře navíc pevně garantují leteckým společnostem nasmlouvaná místa v letadle a proto je maximální snaha i za cenu mírné ztráty tato místa prodat.

Letos je v rámci last minute novinkou i last minute do Chorvatska. Jedná se o důsledek letošních nevyjasněných omezení při cestách do Chorvatska a některé cestovní kanceláře tak začaly mít potíže s prodejem pobytů.

Výhodou zájezdů last minute je nízká cena

Jedinou a hlavní výhodou zájezdů last minute je výhodná cena, nevýhodou je pak značně probraná nabídka zájezdů, která nemusí vždy vyhovovat jak běžným klientům, tak i rodinám s dětmi či důchodcům. Například požadavek na vzdálenost hotelu od pláže či moře, na dětské bazény nebo výtah.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se cestovat se svým psím miláčkem

Máte doma psího miláčka a váháte vzít ho sebou na dovolenou? Do cestovních kanceláří se pravidelně chodí ptát na možnost cestování se psem každý dvacátý...

Výběr článků

Načítám