Hlavní obsah

Evropská industriální stezka vede i skrz Česko

Vedle přírodních krás, začínají turisté v posledních letech hojně vyhledávat i industriální památky, které dokumentují rozvoj průmyslu. Tyto aktivity podporuje i mezinárodní sdružení Evropská cesta průmyslového dědictví, která pro turisty sestavuje seznamy a mapy nejzajímavějších industriálních památek.

Foto: Plzeňský Prazdroj a. s., Novinky

Novinkou návštěvnické trasy Prazdroje je například rekonstruovaná historická varna.

Článek

Evropská industriální cesta vede 29 státy s celkem 350 tematickými okruhy – jejich páteří jsou certifikovaná místa, která se rozdělují podle významu. Nejvýznamnější jsou kotevní body, kterých je prozatím 65. Menší památky regionálního významu jsou označeny jako tzv. "klíčová místa" a jejich počet se blíží dvěma stovkám.

Jednotlivé okruhy jsou pro návštěvníky připraveny buď podle regionů, případně dle tematického zaměření. Patří mezi ně oděvnictví, hornictví, vodní stavby, průmyslové oblasti, energetiku, obytné domy či architekturu.

.: Nově otevřená expozice.foto: Novinky/Plzeňský Prazdroj a. s.

Prvním certifikovaným bodem v rámci České republiky se nedávno stal areál Plzeňské Prazdroje. Návštěvníci pivovaru mohou od letošního jara navštívit rozšířenou návštěvnickou trasu; minulost akcentuje mimo jiné nová expozice přibližující výrobní proces a suroviny, používané pro vaření piva Pilsner Urquell. Novinkou návštěvnické trasy je také rekonstruovaná historická varna.

Průmyslových památek je v ČR celá řada

Prazdroj však není jediným místem, které sdružení, turistům chtivým industriálních památek, doporučuje. Česká republika se může na seznamu pochlubit i dalšími 14 technickými zajímavostmi.

.: Hornické muzeum OKD v Ostravě.foto: Novinky/Hornické muzeum OKD

Patří mezi ně například muzeum Škoda Auto v Mladé Boleslavi, ostravské a příbramské muzeum hornictví, pozůstatky koněspřežné železnice z Český Budějovic do Lince, či areál železáren ve Vítkovicích.

Bez povšimnutí nezůstalo ani české lázeňství, které prozatím zastupují Teplice a Mariánské Lázně. Další tradiční tuzemské odvětví - sklářství, představuje jablonecké Muzeum skla a bižuterie.

.: Mezi památky patří i kutnohorské muzeum připomínající středověkou těžbu stříbra.foto: Novinky/České muzeum stříbra

Na Moravu lze vyrazit například za expozicí zlínského Obuvnického muzea či do Adamova, kde je k vidění areál Staré huti z 18. století.

Více o památkách Evropské cesty průmyslového dědictví naleznete zde.

Reklama

Související články

S kamerou na cestách: Kokořínsko-sever

Blížíme se k obci, či spíše rekreační osadě Nedvězí. Přes Mšensko, Liběchovsko a Jestřebické pokličky, které jsme navštívili v první části putování...

Na zámek v Chyších láká pivovar

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa,...

Výběr článků

Načítám