Hlavní obsah

V metropoli přibývá nekuřáckých podniků

Právo, Karolína Kudynová

V Praze za poslední roky přibyla řada nekuřáckých podniků. Vznikají jednak nové, jednak se mění ty, které dříve umožňovaly svým hostům kouřit. Majitelé tak vycházejí vstříc poptávce po prostorech, kde se člověk může najíst, napít a pobavit s přáteli, aniž by se vracel domů prolezlý kouřem.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

O nekuřácké kavárny mají lidé zájem.

Článek

Vyhledávají je hlavně rodiče s nejmenšími dětmi, pro které je to často jediná příležitost, jak si venku někam sednout spolu s potomky. V Praze 2, která je proslulá množstvím různých podniků, se najde hned několik příkladů proměny bývalé hospody na nekuřáckou kavárnu či restauraci.

Odvahu změnit kuřáckou hospodu na nekuřáckou měl před rokem Jozef Urban.

„Po čtyřech letech, kdy mě známí přesvědčovali, ať to zkusím, jsem se odvážil. Změnila se sice klientela, podnik si ale pronajímají i skupiny lidí na party. Ke změně je třeba jen odvahu,“ řekl Právu majitel slovenské restaurace U Krbu v Nitranské ulici v Praze 2.

Kdo chce kouřit, najde před vchodem venku popelník

„Máme tu poměrně plno, obzvlášť teď v létě. Chodí sem i kuřáci, když si potřebují zapálit, jdou ven. Vyhovuje to všem,“ říká provozní nekuřácké restaurace a kavárny U Klíče na náměstí Míru Daniel Sokolíček.

V centru fungují už třetím rokem. „Jsme tu na obědě, dobře tu vaří a taky máme jistotu, že se tu kouřit nebude, dým mě totiž dráždí, mám astma,“ řekla u Klíče Právu odnaučená kuřačka Hana Kinsbergerová.

Podle ní je zbytečné zakazovat kouření v hospodách zákonem, podniky se samy mohou rozhodnout, jestli chtějí nekuřáckou klientelu. Před dvěma lety otevřela nekuřáckou internetovou kavárnu Café Illusion i Eva Bubiková.

„Chtěla jsem otevřít prostor těm, kteří nechtějí být obtěžováni kouřem. Je řada lidí, kteří tuto volbu ocení. Patří mezi ně i rodiče s malými dětmi. Někteří lidé sem chodí během dne i pracovat. Máme tu i internet,“ dodává.

Bohužel, nedá se přesně spočítat, kolik takových podniků je, ne všechny se dají najít na internetu. Podle Asociace restaurací a hotelů je v Praze více než 260 nekuřáckých restaurací.

O nekuřácké podniky mají velký zájem i turisté

V hlavním městě si mohou vybrat z několika desítek zařízení. „Protikuřácky zaměření jsou hlavně návštěvníci ze západních zemí. Zakouřené prostory odmítají zejména Japonci a Američané,“ řekl Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří.

Jestliže jídlo v zařízení stojí více než 150 korun, je podle Okamury pro západní turisty nepřijatelné, aby se tam kouřilo. Pokud by jim takovou restauraci cestovní kancelář doporučila, jsou cizinci připraveni podat stížnost. „Na Starém Městě patří k modernímu uvažování, že dražší restaurace preferují nekuřáky,“ dodal Okamura s tím, že Česká republika je ve svém přístupu ke kouření v Evropě ojedinělá.

„Kouření je považováno za bezohlednost a obtěžování normálních lidí. Tady je to naopak, kuřáci se chrání. Západní turisté ale většinou vůbec nechtějí v zakouřených restauracích jíst,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Zákaz kouření rozšiřuje i Turecko

Turecký parlament v pátek schválil zákon zakazující kouřit v uzavřených veřejných prostorách včetně barů a restaurací. Zákon, který předpokládá...

Výběr článků

Načítám