Hlavní obsah

Zájezdy ledoborcem na severní pól jsou možné jen v létě

Novinky, lap

Léto je jediným obdobím v roce, kdy je možné dojet se zájezdem pohodlně až na Severní pól, jelikož je nejtenčí led. Celosvětově jediný zájezd na severní pól se pořádá pouze v červenci. Letos si zaplatili tento zájezd čtyři Češi. Zájezd stojí 539 000 Kč na osobu.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec Yalm na cestě na Severní pól.

Článek

Každý rok se pořádá zájezd ledoborcem na severní pól, který je možné realizovat jen jedenkrát ročně v červenci, jelikož je nejtenčí led. Ročně se tohoto zájezdu může zúčastnit pouze 100 lidí z celého světa, zájezd je ledoborcem Yamal, který má 50 dvoulůžkových kajut celkem pro 100 turistů, zájezd trvá 16 dní a je vždy beznadějně vyprodaný.

Cena zájezdu je 539 000 Kč na osobu a letos si ho již zaplatili čtyři Češi, dosud se zúčastnilo tohoto zájezdu přibližně 20 Čechů. V současné době je ale možné si zájezd ledoborcem rezervovat na příští rok, protože letos je již úplně vyprodaný.

Provozovatel ledoborce negarantuje, že se turisté na severní pól dostanou, jelikož v případě velmi tuhého podnebí může být tak tlustý led, že se jím ani ledoborec neprobije.

Největší otužilci si vyzkoušeli nejstudenější moře na Severním pólu.foto: Profimedia

Program plavby na severní pól zahrnuje i koupání v moři

Během plavby se konají polárnické přednášky. Organizovány jsou i průzkumné lety vrtulníkem k obhlídce zamrzlého oceánu z ptačí perspektivy, trhlin v ledu a morfologie ledového pole.

Na ledových planinách můžete pozorovat tuleně a lední medvědy. Ledoborec zastavuje na severním pólu, kde mohou cestující vystoupit na led a oslavit dobytí severního pólu. Pro odvážné zájemce dokonce možnost krátkého ponoření do moře v brázdě otevřené hladiny za ledoborcem. Severněji se již vykoupat na planetě nelze.

Na severní pól jezdí s turisty jen ledoborec Yamal

Zájezd probíhá atomovým ledoborcem Yamal, což je nejvýkonnější a nejmodernější světový ledoborec, který byl uveden do provozu v roce 1992 pro udržování Severní mořské cesty. Od roku 1993 je jediným plavidlem, které podniká turistické cesty na severní pól.

Pohon je zajištěn dvěma parními turbínami, pára je dodávána dvěma atomovými reaktory, jež jsou uloženy v 160 tunové ocelové schránce, stíněné betonem a vodní clonou. Loď je schopna samostatného provozu bez přerušení po dobu čtyř let.

Pohyb v ledovém poli je usnadňován tryskami, které vhánějí pod led horkou vodu, a schopností rychle přečerpávat vodní zátěž v kýlu. Loď je vybavena nejmodernějším satelitním a komunikačním zařízením.

Ledoborec Yamal na cestě na Severní pól.foto: Profimedia

Pokud nedůvěřujete lodi, můžete se na severní pól vydat na běžkách. Cena zájezdu na běžkách začíná na 669 000 Kč na osobu, zájezd trvá osm dní, dosud se zůčastnilo přibližně deset Čechů včetně dvou žen.

Na běžkách se lze dostat také na jižní pól, který nabízejí cestovní kanceláře letos poprvé. Zájezd trvá 20 dní a stojí 898 000 Kč.

Dalším nebvyklým zájezdem je zájezd do Antarktidy. Tento zájezd trvá 18 dní, cena je od 199 000 Kč na osobu. Pluje se z jižního cípu Jižní Ameriky do Antarktidy dva dny přes Drakeův průliv, který je jedno z nejrozbouřenějších moří světa, proto je jak cestou tam, tak i cestou zpátky většině lidí na lodi hrozně špatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaňoning je koktejlem strachu i odvahy

Oblast Trentina protkaná dravými říčkami přímo vybízí vyzkoušet si adrenalinový sport zvaný kaňoning. Tahle mladá sportovní disciplína chytla za srdce spoustu...

Skandinávie: domov všeho lyžování

Mekkou běžeckého lyžování je bezpochyby Skandinávie, ať je to Norsko, Švédsko či Finsko. Severské klima není skoupé na sníh a v mnoha oblastech se koncem...

Výběr článků

Načítám