Hlavní obsah

Chorvatsko stále oficiálně nezrušilo dovoz masa

Ačkoliv Chorvatsko minulý týden avizovalo, že v pondělí odloží platnost zákona o dovozu masných a mléčných výrobků do země, zatím se tak nestalo. Na hranicích se sice dovoz už od pátku nekontroluje a lidé mohou potraviny dovážet, oficiálně však zákaz stále platí.

Foto: Olina Táborská, Právo

Jedna z nejznámějších riviér - Makarská.

Článek

Nové nařízení oficiálně vstoupí v platnost publikováním v úředním věstníku Narodne novine. Chorvati ho původně slibovali na pondělí, dosud se tak však nestalo.

Jídlo se podle slibu chorvatského ministerstva zemědělství na hranicích přestalo kontrolovat už v pátek, kdy odklad zákazu povolila Evropská unie. Podle české konzulky v Záhřebu Veroniky Honcové Chorvaté slib dodržují.

Úplný zákaz dovozu potravin do Chorvatska platil od 1. června pro občany všech zemí. Významná turistická destinace opatření zavedla jako reakci na normu EU. Do jejich zemí nesmí nečlenské země, včetně Chorvatska, masné výrobky dovážet.

Proti opatření se ale zvedla vlna odporu. Ozvaly se nejen české cestovní kanceláře, ale i chorvatští hoteliéři a pracovníci v turistickém ruchu. Ti tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Dovoz masa zakázala i Černá Hora, ta zatím zrušení neuvažuje.

V praxi nyní funguje nařízení jako před zákazem, na osobu je tedy možné dovézt do země kilogram masných výrobků.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi budou moci do Chorvatska opět s jídlem

Čeští turisté budou moci cestovat do Chorvatska opět s masnými a mléčnými výrobky. Chorvatské úřady to po domluvě s Evropskou komisí oznámily české ambasádě...

Výběr článků

Načítám