Hlavní obsah

Valtický zámek získává z aukcí cenné obrazy a další umělecká díla

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvyklý dárek dostanou turisté při návštěvě zámku ve Valticích. Až do konce července mohou vidět nedokončenou muzejní expozici s mobiliářem zakoupeným na aukci v Amsterodamu. „Druhé patro s mobiliářem z amsterodamské aukce lichtenštejnského majetku otevíráme do 31. července. Pak nastoupí do práce restaurátoři,“ řekl kastelán Michal Tlusták.

Foto: ČTK

Zámek Valtice na archivním snímku z 21. června 1997. Některé jeho předměty z jeho kolekce byly v úterý v dražbě.

Článek

Na další turistickou sezónu už mají být místnosti ve druhém patře upraveny a vznikne v nich zcela nová prohlídková trasa.

„Máme na to přislíbeno z ministerstva kultury 7,5 miliónu. Jak dlouho ale práce potrvají, to si netroufám odhadnout. Jedná se o památku UNESCO, takže musí být dodrženy tradiční postupy a technologie. Ale do nové sezóny to určitě bude,“ řekl kastelán.

Pracovníci valtického zámku chystají zpřístupnění interiérů se staronovým nábytkem.foto: Právo/Milan Vojtek

Práce čeká odborníky nejen na restaurování části zakoupeného vybavení, ale především na úpravě interiéru. Po skončení prací by měli návštěvníci obdivovat prostory, které po odchodu Lichtenštejnů z Valtic sloužily i jako továrna na tabák či ženský tábor nucených prací.

Nábytek vybírají podle dobových fotografií

Do Valtic zamířila většina nábytku a obrazů, které památkáři nakoupili v dražbě. Některé předměty jsou pro zámek ve Šternberku a v Lednici, nejvíce pořízených věcí se ale shoduje s mobiliářem zachyceným na starých fotografiích ze zámku. Členové nákupní mise vyjeli na aukci se seznamem 52 předmětů, které se chtěli pokusit získat. U některých po prohlídce stavu od nákupu ustoupili, u jiných neakceptovali cenu.

„Situace zámku ve Valticích je specifická. Na rozdíl od Lednice, kde je většina exponátů původních, Valtice byly vyklizeny. Proto jsme měli velký zájem na koupi původního vybavení,“ uvedl ředitel brněnského pracoviště Národního památkového úřadu (NPÚ) Petr Kroupa.

Valtice kupují na aukcích cenné obrazy a další umělecká díla

Výprava kastelánů a pracovníků NPÚ na aukci v Amsterodamu nebyla letošní jedinou nákupní misí. Za měsíc se koná podobná aukce v Londýně, a protože slibuje zajímavá díla, tentokráte cenné obrazy, chtějí památkáři znovu zkusit štěstí a pořídit pro zámky autentické vybavení.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek nad hladinou Dyje láká do Vranova

Zámek na břehu moře či alpské sídlo? Nikoliv, to jen ve fantaskních návrzích filmařů se zámek ve Vranově nad Dyjí opakovaně "stěhoval". Ve skutečnosti...

Výběr článků

Načítám