Hlavní obsah

Pompeje zvou na noční prohlídku památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Návštěvníci starověkých Pompejí mají po roce opět možnost vyrazit na unikátní noční procházku po hlavních pamětihodnostech tohoto římského města. Její součástí jsou i speciální vizuální a zvukové efekty. Setkají se při tom i s "oživlými" obyvateli města, které ztvární herci v dobovém oblečení. Celá show pak vyvrcholí světelnou rekonstrukcí erupce sopky, jež před dvěma tisíciletími Pompeje zničila, napsala agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Pompeje a Vesuv

Článek

Součástí hodinové okružní cesty je zvláštní hudební doprovod, synchronizovaný se světelnou show a s hlasem vypravěče, podávajícího výklad k jednotlivým památkám. Vrcholem je pak zastávka na hlavním náměstí - fóru - s dramatickou rekonstrukcí katastrofického výbuchu Vesuvu, který v roce 79 našeho letopočtu pohřbil Pompeje v prachu a popelu.

Faunův dům a zahrada v Pompejích. foto: Profimedia

Na rozdíl od podobných tras organizovaných v Itálii a v cizině má tato podle ředitele pompejského areálu Giovanniho Guzza ukázat neobvyklou a poetickou stránku starověkého města.

Okruh začíná v lázních Terme Suburbane

Okruh začíná v části zvané Terme Suburbane, lázních proslavených freskami zachycujícími různé varianty pohlavního aktu, o kterých se předpokládá, že byly ilustracemi nabídek služeb místního nevěstince.

Prohlídka Pompejí pak pokračuje po hlavní silnici, kde jsou návštěvníci upozorněni na brázdy vyjeté povozy, řemeslnické dílny a známé vily.

Návštěvníci zažijí fiktivní výbuch Vesuvu

Velké finále se koná v samém srdci města, fóru, kde čtyři gigantické projektory pomocí speciálních efektů zobrazí výbuch Vesuvu, jenž vedle Pompejí zničil i sousední město Herculaneum.

Prohlídky v italštině, angličtině či japonštině se konají od 7. června do 13. listopadu o víkendových dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Etna je královna mezi evropskými sopkami

Navštívit italskou Sicílii a vynechat přitom Etnu by se mohlo zdát jako hřích. Člověk přitom nemusí být ani zdatný sportovec či horský vůdce, aby byl schopen...

Výběr článků

Načítám