Hlavní obsah

Chorvatsko už si začíná uvědomovat, že ho čeká slabší sezóna

– ZÁHŘEB
Právo, bor

Chorvatsko už začíná počítat škody, které mu pravděpodobně vzniknou v důsledku nižšího počtu českých turistů. Žádost ministerstva turistiky, aby nařízení, zakazující dovoz potravin živočišného původu bylo odloženo, zřejmě nebude vyslyšena, napsal v úterý chorvatský list Slobodna Dalmacija.

Článek

Podle tamních statistik bylo loni v Chorvatsku téměř 700 tisíc Čechů (odhady se blíží až k miliónu), už nyní se letošní ztráty odhadují na deset procent.

List poukazuje na to, že kromě posledního nařízení se na počátku sezóny objevily i další komplikace – formality pro cestování dětí bez rodičů, dálniční známka za 35 eur na pár kilometrů slovinské dálnice, rostoucí ceny pohonných hmot.

Pro letní sezónu by větší výpadek českých rekreantů mohl znamenat hotové zemětřesení, píše Slobodna Dalmacija s tím, že nejvíce budou postiženi majitelé apartmánů v Dalmácii, kam jezdí až 80 procent českých návštěvníků.

Na hranici jako dosud, ujišťují Chorvaté

"Chtěl bych především ujistit všechny vaše občany, kteří se do Chorvatska chystají, že nedávné nařízení není namířeno proti nim. Souhlasím s tím, že načasování jeho přijetí bylo nešťastné, ale právě občané zemí EU, tedy i Češi se jeho dopadu nemusejí obávat,“ řekl Právu ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení (HTZ) v Praze Antun Plenkovič.

Podle jeho slov se Chorvatsko snaží sladit své zákony s těmi v EU a tím spíše se pro podle něj nic nemění. Celý problém vznikl podle ředitele HTZ v důsledku nedostatečné komunikace.

"Rozhodně není na místě obávat se toho, že při cestě do Chorvatska to na našich hraničních přechodech bude fungovat jinak než v předchozích letech,“ řekl Právu Plenkovič.

České ministerstvo zahraničí nicméně upozornilo, že zákaz dovozu potravin živočišného původu v Chorvatsku platí a nelze tak spoléhat na shovívavost celníků, kteří mají právo turistům jejich zásoby zabavit.

Reklama

Související témata:

Související články

Chorvatsko komplikuje dětem vstup do země

Podle nového chorvatského zákona, který platí v zemi od letošního ledna, musí mít dítě do 18 let, které do země necestuje se svým zákonným zástupcem, písemný...

Výběr článků

Načítám