Hlavní obsah

V zahraničí jsou pokuty za dopravní přestupky mnohem vyšší

Novinky, lap

Nejčastější dopravou na zahraniční dovolené zůstává silniční doprava. Minulý rok se 87 % Čechů vydalo na dovolenou právě autem nebo autobusem. Cesta autem má mnoho výhod, ale také obnáší určitá rizika. Na co si tedy dát pozor, když cestujete autem do zahraničí?

Článek

Přibližně 50 % všech českých zahraničních dovolených strávili vloni Češi v Chorvatsku, na Slovensku, v Itálii nebo v Rakousku. A právě do těchto zemí směřuje drtivá většina našich občanů po silnici a podobně tomu bude i letos.

Ve Španělsku hrozí za překročení rychlosti odnětí svobody

Španělsko od letošního roku velmi zpřísnilo postihy dopravních přestupků, zahraniční návštěvníci si tak letos musí dávat velký pozor. Ve Španělsku vstoupila na začátku prosince v platnost novela trestního zákona, která zpřísňuje postihy řidičů za porušení pravidel silničního provozu.

Podle této nové úpravy tak je nyní možno postihnout trestem odnětí svobody až do výše 5 let řidiče, kteří překročí nejvyšší povolenou rychlost o 60 km/h v obci a o 80 km/h mimo obec.

Stejné tresty hrozí za řízení vozidla pod vlivem alkoholu či drog.

Odmítnutí podrobit se vyšetření na obsah alkoholu či drog v krvi může být potrestáno 3 až 6 měsíci odnětí svobody. Vloni navštívilo tuto zemi přibližně 220 tis. českých turistů, což řadí Španělsko na 7.místo popularity mezi českými turisty.

Povolené množství alkoholu v krvi v Evropě

Zatímco v České republice a na Slovensku platí nulový limit, v Chorvatsku, v Itálii a v Rakousku je povolena hranice 0,5 promile alkoholu v krvi. V Chorvatsku však nadále platí nulový limit pro všechny řidiče do 24 let. Právě z toho důvodu je ovšem potřeba situaci nepodcenit, jelikož uhlídat sám sobě tuto hranici je logicky velice obtížné a

Pokuty jsou v těchto zemích vzhledem k příjmům v České republice velice vysoké (viz. níže).

Jen pro zajímavost nejvyšší množství alkoholu v Evropě je u řidičů povoleno ve Velké Británii, Irsku, Lucembursku a na Maltě, v těchto čtyřech zemích platí shodně maximální hranice 0,8 promile alkoholu v krvi.

Především v zemích původní patnáctky EU je potřeba dbát opatrnosti ohledně dodržování pravidel silničního provozu, jelikož pokuty jsou mnohem vyšší, než u nás v České republice.

Řidiči jedoucí do zahraničí by měli především zkontrolovat vozidlo, doplnit nejen vodu do chladiče a odstřikovačů, ale zkontrolovat také motorový olej a stav pneumatik, popřípadě lékárničky. Nezapomeňte na dostatek financí pro případné pokuty a další možné komplikace.

Výše pokut v Evropě
Překročení rychlosti o 20 km/h
Česká republikaod 1 000 Kč ( 38 EUR)
Itálieod 150 EUR ( od 3900 Kč)
Rakousko20 - 55 EUR
Chorvatskood 40 EUR
Slovenskood 30 EUR
Jízda na červenou
Itálie150 EUR
Rakousko70 - 145 EUR
Chorvatskood 140 EUR
Slovenskodo 200 EUR
Česká republikaod 1 000 Kč ( 38 EUR)
Jízda pod vlivem alkoholu
Itálieod 280 EUR
Rakouskood 220 EUR
Chorvatskood 70 EUR
Slovenskood 295 EUR
Lucemburskood 1 250 EUR
Polskood 1 300 EUR
Velká Británieaž 7 350 EUR ( 190 000 Kč)

Anketa

Jak pojedete letos na dovolenou?
Letadlem
36,8 %
Autem
47,4 %
Autobusem
10,4 %
Vlakem
5,4 %
Celkem hlasovalo 2668 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám