Hlavní obsah

V Jeseníkách na kole, bobové dráze i na minikárkách

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neporušenou přírodu, čistý vzduch i řadu turistických atraktivit si lze vychutnat na výletě po některých z mnoha značených pěších i cyklistických tras. Putovat či jezdit na kole je možné po vrcholcích s dalekými výhledy i malebnými údolími. Pěšky i na bicyklu se „pohodlně“ dostanete třeba na nejvyšší horu Jeseníků Praděd (1492 m). Kdo má rád méně frekventované lokality, nepohrdne Králickým Sněžníkem (1424 m).

Článek

Na své si zde přijdou i náruživí bikeři. Na vrchol totiž nevede jako na Praděd žádná asfaltka. Nejjednodušší cesta je ze Stříbrnic přes chatu Návrší. Vrcholová část však dá i těm nejzdatnějším pořádně zabrat. Totéž lze říct o trase z polského Stronie Slaskie (nejrychleji se tam dostaneme po nové silnici přes Kladské sedlo) přes chatu pod Sněžníkem.

Kraj ryzího piva z hor

Není žádnou ostudou kolo místy vést. Pro většinu je to dokonce naprostou nutností. Za výšlap pěšky, ale samo -zřejmě i na kole, stojí také Šerák (1351 m). Na jeho vrcholu, v Chatě Jiřího, pak každý jistě ocení zdejší stejnojmenné a vyhlášené pivo z hanušovického pivovaru Holba.

„Jeseníky jsou krajem ryzího piva z hor,“ často říkají turisté i cyklisté. Však také v hospůdkách a zahrádkách prakticky v celé oblasti se to místní oblíbenou značkou jen hemží. Pivovar ovšem nenabízí jen již zmíněný Šerák, ale mj. i naealkoholické pivo Holba Free. Holba cyklistům fandí a mladé talenty i podporuje. Patří mezi ně mj. naděje české cyklistiky Pavel Zitta, který má Holbu nejen na dresu, ale rád si ji i vychutná.

.: Na Praděd lze na kole „pohodlně“ vyjet zhruba devítikilometrovým stoupáním po asfaltové cestě.foto: Právo/Petr Marek

Pivovar se však otevírá i nejširší veřejnosti. Jeho malebný areál, který je opravdovým skvostem ve srovnání s pivovarnickými giganty, může navštívit každý. Brány se všem otevřou poslední víkend v srpnu, kdy v Holbě bude probíhat již tradiční Velká pivovarská slavnost. Exkurzi je ale možné si dohodnout rovněž v průběhu roku.

Nezapomenutelné pohledy z rozhleden

Kdo rád poznává jedinečnost, objeví v regionu také celou řadu památek, ať již za zdmi hradů, zámků, muzeí nebo uvnitř dřevěných kostelíků. Za podívání jistě stojí přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně, jedinečná ruční papírna ve Velkých Losinách či Zlatorudné mlýny na Olešnici ve Zlatých Horách.

Z ptačí perspektivy se nejen na Jeseníky můžete dívat z mnoha rozhleden, mj. ze Zlatého chlumu, Borůvkové hory a Biskupské kupy.

Lákají horské minikáry

Kromě pěší turistiky a cyklistiky region nabízí i další možnosti sportovního vyžití. Své příznivce si již našly například sportovní areál Relax v místní části Bělé pod Pradědem Domašově nebo Adrenalin centrum v České Vsi. Lákají také horské minikáry v Ramzové a Koutech nad Desnou. Vyzkoušet si můžete také terénní čtyřkolky. Půjčovna je v Šumperku.

Hitem letní bobová dráha

Jedním z hitů pak nepochybně je ojedinělá letní bobová dráha v areálu KASTE v Petříkově, místní části Ostružné. Tato stále více vyhledávaná atrakce nabízí již třetím rokem adrenalinové zážitky při jízdě na jediné dráze svého druhu v ČR. Dlouhá je 800 metrů, maximální rychlost činí 45 kilometrů v hodině. Každý jezdec si ale volí rychlost brzdou sám.

Ilustrační fotografiefoto: Profimedia

Boby jsou dvoumístné a umožňují jízdu sólo, ale i dětí v doprovodu rodičů. Samostatně mohou jezdit děti od sedmi let. Dráha je v provozu od 1. května o víkendech, v době od června do 14. září denně, vždy od 10.00 do 18.00 hodin.

Jistotou je InfoBUS

K dispozici je ale i mobilní turistické informační centrum InfoBUS podporované Olomouckým krajem ve spolupráci se sdruženími cestovního ruchu Střední Morava a Jeseníky. V první části své letošní kampaně navštíví InfoBUS deset měst za hranicemi Olomouckého kraje a od července se zaměří na dalších deset prezentací uvnitř kraje.

K dispozici bude opět široká škála propagačních materiálů a map zdarma, videoprojekce s odborným výkladem a turistické poradenství. V InfoBUSu nebude chybět ani nabídka turistické karty Olomouc region Card.

foto: PRÁVO/Radek Malina

„Karta nabízí svým držitelům vstupy zdarma a zajímavé slevy při poznávání nejen Jeseníků, ale i celé střední Moravy,“ popsala výhody užívání zmíněného produktu Zuzana Kašparová z agentury m-ARK s tím, že letos si Olomouc region Card lze zakoupit v 59 místech a využívat výhod s kartou spojených na 178 turistických atrakcích obou regionů.

„Poprvé je možné v Jeseníkách tuto kartu uplatňovat pro návštěvu například Muzea papíru ve Velkých Losinách, pro tematické procházky městem Šumperk s průvodcem, Zemědělský skanzen u Havlíčků v Rapotíně a Muzea Johanna Schrotha v Lipové Lázni,“ uvedla Kašparová, podle které se daří také prohlubovat spolupráci s provozovateli jeskyní Na Špičáku a Na Pomezí, kde letos slevy platí i během hlavní sezóny.

Reklama

Související témata:

Související články

Moravským krasem na kole

Celý Moravský kras je cyklostezkami doslova prošpikován. Stačí si jen vybrat. Cyklotrasami jsou spojené všechny jeskyně a propast Macocha. Blanenským okresem...

Jak se jezdí v Česku na kole

Ten jezdí to a ten zas tohle, platí pro vyznavače cyklistiky, která patří k nejpopulárnějším aktivně provozovaným sportům u nás. Jaro ale nabízí cyklistickému...

Výběr článků

Načítám