Hlavní obsah

Ministerstvo: Zákaz dovozu jídla do Chorvatska stále trvá

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Klobásy, řízky a paštiky či jogurt ke svačině do Chorvatska Češi zatím stále vozit nesmí. Podle českého ministerstva zahraničních věcí však tamní celníci svačiny cizinců příliš nekontrolují.

Článek

"Chrovatské ministerstvo zemědělství zákaz nezrušilo a telefonicky nám řekli, že o odložení platnosti zákazu mohou uvažovat,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová. Podle ní však české úřady budou chtít oficiální vysvětlení.

"Máme signály i od chorvatských podnikatelů, že je zákaz ohrožuje. Chorvaté by sami měli zvážit, jestli to nepoškozuje jejich cestovní ruch," uvedla mluvčí.

Opletalová Novinkám dále řekla, že zatím na hranicích žádné problémy s potravinami nejsou. "Zatím to asi ani moc nekontrolují,“ dodala Opletalová.

Dovolená v Chorvatsku se komplikuje

Chorvatsko patří již tradičně mezi Čechy nejnavštěvovanější destinace. Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur do země vycestovalo loni zhruba 800 tisíc občanů ČR. V posledních týdnech však dovolená u Jadranu zaznamenala řadu komplikací.

Vedle zákazu dovozu masných a mléčných výrobků v Chorvatsku přišli Slovinci se zpoplatněním dálnic. Minimální cena známky je 35 eur a bude nutné ji zaplatit od 1. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám