Hlavní obsah

Piešťany s horkými prameny jsou lázeňským rájem Slovenska

Co si představujete pod pojmem dovolená? Nemusíte cestovat tisíce kilometrů, abyste si vytoužené dny volna mohli užít plnými doušky a navíc nečekaným způsobem. Světově známé Slovenské Lázně Piešťany nabízejí daleko víc než jen ledabylé poležení u vody. Často nepřiměřeně přepínáme síly a tělo i psychiku vyčerpáváme na doraz. Dovolená by pak měla být tím, co nás opět postaví na nohy.

Článek

V západní části Slovenska objímá v Trnavském kraji řeka Váh a její mrtvé rameno ostrov, kde vyvěrají ze zemské hloubi dva tisíce metrů léčivé termální prameny. To jsou Lázně Piešťany, nejslunečnější lázně ve střední Evropě, které navštěvují po celý rok desetitisíce lidí nejen kvůli léčbě nemocí, ale dnes již také aby si užili relax nebo zeštíhlili.

Historie Piešťan sahá k prapředkům

Již naši dávní prapředci věděli o blahodárné síle zdejších pramenů v údolí řeky Váh. Svědčí o tom fakt, v okolí dnešních Piešťan se v posledním století našly archeologické nálezy.

O vzácných účincích Piešťanských pramenů pověsti poprvé hovoří v souvislosti římskými bojovníky, kteří se podle nich zastavili na svých cestách u rozbahnělého břehu řeky Váh.

První zmínky o Piešťanských lázních jako takových se datují v druhé polovině 17.století. Tehdy se již lidé každoročně na jaře sjížděli do koupelí Piešťan v dlouhých zástupech.

Relaxační cvičení v bazénu Foto: Archiv lázně Piešťany

Původní jádro Piešťanských lázní tvoří Napoleonské lázně, budované mezi rokem 1822 a 1826. Dále byl postaven Hotel Royal (1906) a v roce 1912 nechali Winterovci vystavět krásný hotel Thermia Palace v secesním stylu s přilehlou budovou balneoterapie Irma a to přímo na léčivém prameni minerální vody. Výstavbu tohoto komfortního hotelu následovaly další hotelové budovy.

Dárek lázním za vyléčení dcery od Alfonse Muchy

Hotel Thermia Palace se může pochlubit vzácným plátnem Alfonse Muchy s názvem „Buď pozdravený požehnaný pramen zdraví“, kterou věnoval malíř lázním z vděčnosti za vyléčení své dcery. Jde o secesní olejomalbu, která byla v roce 2000 z Piešťan ukradena a v roce 2005, ač poškozená, naštěstí i nalezena. Prošla restaurátorskými úpravami a dnes ji mohou návštěvníci vidět nad vchodem hotelu.

Dovolená která vám padne na míru

V termálních lázních Piešťany vyvěrá ze země deset minerálních pramenů horkých až 69oC. Unikátní sirné vody obsahují 1,5 mg minerálů na litr a jsou určené jak k pitným kůrám, tak ozdravným koupelím. Minerální koupele patří k základům léčby nemocí pohybového aparátu a k celkové relaxaci.

Světově vyhlášenými jsou i sirná piešťanská bahna, která jsou jedinečným peloidem v celosvětovém měřítku. Léčí zejména nemoci kloubů, šlach, svalů, nervové soustavy a regenerují pokožku. Bahenní zábal na těle může vážit od 5 do 70 kilogramů a jeho teplota je přibližně okolo příjemných 40oC.

Piešťany nabízejí více než 60 různých léčebných a relaxačních procedur. Každý chce a potřebuje něco jiného a tak je možné sestavit po konzultaci s lázeňským lékařem program tak, aby byl efektivní a maximálně vyhověl nárokům každého z návštěvníků.

Relaxační a wellness pobyty jsou zaměřené na aktivní odbourávání stresu, úlevu pohybovému aparátu, odpočinek a krásu.

Vedle ozdravných a relaxačních programů nabízí lázeňský ostrov i širokou škálu sportovního vyžití jako golf, jachting, tenis, squash, vodní lyžování, kanoistiku, rybolov, kryté i venkovní bazén nebo seskok padákem. V okolí Piešťan jsou desítky kilometrů dlouhé trasy pro cykloturistiku a příznivce golfu potěší golfové hřiště o devíti jamkách.

Okolí potěší všechny turisty

Okolí Piešťan a Považského Innovce přímo vyzývá k turistice. Po turisticky vyznačených stezkách dojdete na Červenou věž nebo zdoláním kopce Bezovce se můžete pokochat neodolatelným rozhledem po kraji.

Pro milovníky historie je tu třeba hrad Tematín, který je jedním z nejromantičtějších slovesných hradů vůbec, opomenout nelze ani tajemný Čachtický hrad s hrůzostrašnou historií krvelačné Alžběty Báthoryové.

Reklama

Související témata:

Související články

Mariánské Lázně lákají hosty z celého světa

V Mariánských Lázních je vyznání "není krásnějšího místa na této planetě" dobře známo. Říkal to o lázních anglický král Eduard a do Zlaté knihy města to napsal...

Soška Františka stále nosí štěstí

Kolem sošky Františka ve Františkových Lázních je neustále plno. Průvodci sem vodí výpravy a pacientky si na něj sahají pro štěstí. Na těch patřičných místech...

Karlovy Vary přitahují nejen lázeňské hosty

Karlovy Vary, které podle pověsti založil ve 14. století při lovu císař Karel IV., nabízejí turistům bezpočet zajímavostí, ale také krásné vycházky a výlety...

Výběr článků

Načítám