Hlavní obsah

Turecké klenoty Pamukkale a palác v Efesu stále vábí turisty

Právo, Bohuslav Borovička

Nejbližším letním turistickým cílem s výraznou příchutí exotiky je pro nás Turecko. V posledních třech letech jeho popularita strmě stoupá a většina návštěvníků se odtamtud vrací spokojena. Země na rozhraní Evropy a Asie nabízí ve svých přímořských letoviscích dovolenou v pohodlí, které si ničím nezadá s evropským Středomořím, někdy ho dokonce předčí.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Svatého Petra v Bodrumu.

Článek

Turecko se opírá jednou nohou o relativně pevnou půdu současnosti a snaží se vytáhnout tu druhou z hloubi středověku. Politicky a hospodářsky má namířeno do Evropy, ale ta se na jeho snahu dívá se smíšenými pocity.

Zčásti asi i proto, že už jednou se Turci do Evropy vypravili a byli zastaveni v roce 1683 až u Vídně. Na Balkáně si však ještě hodně dlouho pobyli. Tak jako dnešní Egypťané nemají nic společného se starověkou říší faraónů, nemají ani Turci nic společného s nejvýznamnějšími dějinnými památkami na svém území.

Celsova knihovna v Efesu nebyla knihovnou, ale jakýmsi pánským klubem.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Turecký kmen Seldžuků přišel do dnešní Anatolie teprve v 11. století, dávno poté, co se tam odehrály trojské války, co byl v Efesu postaven Artemidin chrám a Celsova knihovna, dlouho po Alexandru Makedonském a po Antoniovi s Kleopatrou. Jméno Istanbul se na mapách objevilo teprve poté, co z nich Mehmet II., Dobyvatel, vymazal v roce 1453 Cařihrad (Konstantinopol).

V Turecku je všeho dost

Turecko je zemí, která návštěvníkovi nabízí velmi rozmanité možnosti dovolené a jen málokdo, když má možnost se seznámit s celou nabídkou, by si nevybral.

Starověké antické památky se svou historickou hodnotou mohou srovnávat i s těmi v Řecku, nebo na Sicílii. Na jihu, na Turecké riviéře, jsou někdejší antická města Perge, Side a zejména nádherný amfiteátr v Aspendos.

Turisté si užívají v bahenních lázních blízko města Marmaris.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Z jednoho ze sedmi divů antického světa, Artemidina chrámu v Efesu, zůstalo jen několik povalených sloupů, mezi nimiž se pasou kozy. Zato samotný starověký Efes nabízí zážitek, na který se nezapomíná.

Oblíbeným a pozoruhodným cílem je „bavlněný zámek“, vápencové kaskády v Pamukkale a blízký Hierapolis. Pro „ten pocit“ můžete navštívit i bájnou Tróju, nebo další někdejší div, mauzoleum v Halikarnasu, dnešním Bodrumu, kde však také dohromady nic z oné doby nezůstalo.

Přístav v Antalii.foto: Profimedia

Na své si v Turecku přijdou milovníci orientální kuchyně, horolezci, potápěči, raftaři, vyznavači jachtingu a mořského rybolovu. Samostatnou kapitolou jsou nákupy. Zejména milovníci orientálních trhů najdou jen málokde tolik příležitostí, jak v Istanbulu, ale také v dalších místech.

Jižní riviéra je ověřená klasika

Nejnavštěvovanější oblastí je již zmíněná riviéra na jihu. Je to nějakých 13 kilometrů pobřeží mezi městy Antalya a Alanya (a ještě dál na východ). Široké písčité pláže a čisté moře, od něhož se díváte na tři tisíce metrů vysoké zasněžené vrcholy hor nad vámi.

Tamní rekreační komplexy nabízejí pohodlí tří až pěti hvězdiček a stále rozšířenější je v nich uspořádání all inclusive. Výběr pokrmů, nápojů, ale i služeb, které tento režim zahrnuje, označují mnozí za jeden z nejbohatších ve Středomoří. Za poslední desetiletí také výrazně vzrostla kvalita hotelů.

Jedněmi z nejstarších a nejznámějších tureckých termálních lázní jsou Pamukkale na severozápadě země - včetně jejich "Vápencových teras".foto: Archív Novinek

Letoviska v oblasti Kusadasi na egejském pobřeží jsou považována za méně atraktivní, ale mají velkou výhodu v tom, že je z nich blízko do Efesu i do Pamukkale, je odtamtud blízko do města Izmir, nebo na řecký ostrov Samos.

DOPRAVA - DOLMUŠ

V každém městě a v jeho blízkém okolí můžete cestovat mikrobusy a malými autobusy, zvanými dolmuš, z nichž každý jezdí po jedné trase a zastavuje na znamení. Je dobré znát název hotelu, místa nebo něčeho výrazného v cíli vaší cesty a průvodčí vám řekne, jestli ten „jeho“ dolmuš tam jede.

Je možné si půjčit auto, ale člověk by měl být zkušený řidič a mít pevné nervy, aby tamní chaotický provoz zvládal. Podmínkou je mj. dosažených 21 let, dvouletá praxe za volantem a mezinárodní řidičák.

O městě Marmaris, kam jezdí zejména Britové, se říká, že je pro znalce a pro milovníky aktivní dovolené. Nabízí se tam putování po blízkých ostrovech, z nichž každý je něčím zajímavý a pověstný – např. Kleopatřin ostrov s hořlavým pískem – návštěva bahenních lázní a další atrakce.

Reklama

Související témata:

Související články

Istanbul pro zvídavé - zde se neodpočívá

Turecká metropole je plná památek, muzeí, bazarů i zábavy. Modrá mešita není modrá, ale říkat jí šedomodrá by neznělo tak atraktivně a Sultanahmet...

Vyzkoušejte turecké lázně

Ležím na horké mramorové desce a několika pětibokými otvory v kupoli stropu se snažím zahlédnout hvězdy na večerním nebi. Z rohů nevelké místnosti se ozývá...

Kréta je domovem antických bohů

Duch antiky na vás na Krétě dýchne hned po příletu na letiště v hlavním městě. Ono se totiž jmenuje Heraklion, Iráklio, chcete-li to řecky. Ještě v letištní...

Výběr článků

Načítám