Hlavní obsah

Muzejní noc pokračuje v Olomouci, Mělníku a dalších městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Prožitkový program s názvem Muzeum nikdy nespí, opery a koncert připravilo olomoucké Muzeum umění a jeho součást Arcidiecézní muzeum na pátek 30. května. Zapojí se tak do celostátního Festivalu muzejních nocí. "Lektoři muzea po roce opět zapojí rodiče a děti do společného programu, který je zpestřený třemi úkoly, jejichž plnění vyžaduje spolupráci," uvedl mluvčí muzea Petr Bielesz.

Foto: České dědictví UNESCO, Novinky

V Olomouci připravili v rámci Muzejní noci také dvě operní představení.

Článek

Připravena jsou také dvě operní představení. Přednost dostane premiéra dětské verze opery Endymio Tomáše Hanzlíka na barokní libreto z Kroměříže.

"Po řadě představení jsem operu vloni upravil a zjednodušil tak, aby bylo možné obsadit sólisty a sbor studenty. Hrát, zpívat a tančit bude devět dětí, jen hudební doprovod obstarají profesionálové," řekl Hanzlík. Druhý titul Tvarůžkové ódy má naopak za sebou řadu úspěšných repríz.

Program Muzejní noci v Olomouci začíná v 19 hodin

Noční procházku výstavními sály Muzea moderního umění zpříjemní hudbou dámský flétnový sextet Black Ladies. Program muzejní noci začíná v 19:00 a skončí hodinu před půlnocí.

Noční prohlídku městské šatlavy má již za sebou Uničov na Olomoucku, na středověkou atmosféru se naopak mohou těšit návštěvníci, kteří v pátek večer zamíří do prostor jesenického muzea, kde se pracovníci muzea převléknou za mastičkáře, mnicha či hradní paní.

V pátek se připojí také Mělník, Jindřichův Hradec i Jílové u Prahy

Do festivalu muzejních nocí se v pátek 30. května zapojí také Regionální muzeum Jílové u Prahy, kde Muzejní noc začíná v 19:00 hodin. V pátek začíná v Mělníku muzejní noc od 14:00 hodin, kde se v rámci akce uskuteční divadelní představení, vystoupení rytířů a tanečnic nebo degustace českých vín.

V Jindřichově Hradci Muzejní noc začíná od 21. hodiny, přístupné bude muuzeum i vyhlídková věž. V Opavě připravilo na pátek Slezské zemské muzeum Opavskou muzejní noc aneb Den dětí. Program zde začíná interaktivní výstavou Zdeňka Milera v 17:00 hodin. Samotná výstava nese název Zdeněk Miler dětem aneb Hry s ilustracemi Zdeňka Milera.

Festival muzejních nocí letos probíhá v 98 městech a 139 institucích od poloviny května do poloviny června.

Reklama

Související témata:

Související články

Perlou střední Moravy je Olomouc

Střední Morava patří v Česku nepochybně mezi regiony s nejbohatší nabídkou pro turisty. Zavítat mohou na řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům...

Výběr článků

Načítám