Hlavní obsah

Český Pivní festival bude v pražských Holešovicích

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 23. května až 1. června se v Praze Holešovicích uskuteční Český pivní festival. Jedná se o největší gastronomickou událost v České republice. Prostory výstaviště Praha Holešovice se promění v obrovskou restauraci s 10 000 místy k sezení ve velkoprostorových stanech a s posezením na nejdelší zastřešené zahrádce měřící 200 metrů.

Článek

Návštěvníci, obsluhovaní třemi sty dívek a chlapců v krojích, si pochutnají na tom nejlepším od českých sládků, vinařů, řezníků, uzenářů, pekařů a cukrářů.

České pivovary loni opustilo téměř 23,6 miliónu hektolitrů moku. Takový rekord je třeba oslavit, řekli si zakladatelé festivalu, a doufají, že založí tradici. „Pivovary sice pořádají spoustu regionálních slavností, ale národní žádnou. To chceme napravit,“ říká ředitel Českého pivního festivalu Jan Hübner.

Když vám orosený půllitr nic neříká

Kdo pivko nerad, může zajít do vinného stanu. Na výběr vín, která tam budou, dohlížel Cech českých vinařů a Vinařský fond.

V dalším stanu s názvem Tretter’s bar se zase předvedou barmani s mícháním alkoholických i nealkoholických koktejlů. Festival potěší i jiné smysly než chuťové.

Sjedou se sem umělci z celé republiky - muzikanti, soubory, mažoretky, tanečníci. Každý večer se představí některý ze známých zpěváků a skupin.

Dětem je k dispozici zábavní park s atrakcemi a na 1. června připravili pořadatelé Pivního festivalu Dětský den. Ani psy není třeba nechávat doma, mohli bychom je ošidit o psí pivo.

Pivo je národním nápojem

O tom, že jsme národ pivařů, není pochyb. U 99 procent dotázaných Centrem pro výzkum veřejného mínění je pivo vnímáno jako součást české kultury. Za národní nápoj je považuje 95 % Čechů a 92 % lidí v něm vidí věc, kterou se můžeme chlubit v zahraničí. Za nejlepší na světě má české pivo 78 procent Čechů.

O tom, že jsme národ pivařů, není pochyb. U 99 procent dotázaných Centrem pro výzkum veřejného mínění je pivo vnímáno jako součást české kultury. Za národní nápoj je považuje 95 % Čechů a 92 % lidí v něm vidí věc, kterou se můžeme chlubit v zahraničí. Za nejlepší na světě má české pivo 78 procent Čechů.

Chutě si můžeme dělat na zabijačku od strejdy, grilovaná kolena, rožněného býka, speciální festivalové prkénko, sladkosti a vegetariánská jídla, 30 druhů piv točených do skleněných džbánků. Jednotnou měnou bude pivní tolar v hodnotě 39 Kč. To je i cena jednoho půllitru. Vstupné 120 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo prý studentům pomáhá

Studentům zatíženým stresem ve zkouškovém období prospívá pití piva. Zjistili to odborníci z českobudějovické a strakonické nemocnice. Pivo pomáhá tím,...

Pivo v malém množství prospívá zdraví

Pivo se v Čechách pije od pradávna a tak tomu bude určitě i nadále. Když v roce 2005 podepisovala někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová...

Beskydy lákají na koupele v kádích s pivem

Možnost dopřát si relaxační koupel v pivu a ještě při tom popíjet pěnivý mok mají nyní turisté v Beskydech. Originální pivní lázně v kádi v těchto dnech...

Výběr článků

Načítám