Hlavní obsah

Pod Pražským hradem se otevřela Velká Fürstenberská zahrada

Právo, Jana Šprunková

O atrakci víc získalo hlavní město rekonstrukcí Velké Fürstenberské zahrady pod Pražským hradem. Desítky let nepřístupnou plochu s chátrajícími stavbami nechalo opravit a včera zahradu oficiálně otevřel primátor Pavel Bém (ODS).

Foto: Jana Šprunková, Právo

Velká Fürstenberská zahrada zatím postrádá více zeleně.

Článek

Veřejnost však musí vydržet ještě pár dní, do počátku června, než bude mít šanci procházet se jejími deseti terasami na ploše půldruhého hektaru a kochat se pohledem nejen na Malou Stranu, ale i na celou metropoli.

Podle náměstka primátora Pavla Klegy (ODS) patřila zahrada vždy k nejkrásnějším a oprava, která přišla na necelých 200 miliónů korun, ji na výsluní opět vrací.

Několik tisíc vysázených květin a dva a půl tisíce růží rozkvetou však ještě letos. Stromům a keřům potrvá déle, než se v nových stanovištích zabydlí.

„Mám radost, že mohu zahradu předat k užívání. Jedno čínské přísloví říká, že kdo chce být šťastný den, nechť se opije. Kdo chce být šťastný rok, nechť se ožení. A kdo chce být šťastný celý život, nechť si pořídí zahradu. My jsme si pořídili zahradu,“ řekl Bém.

Zahrada prý dříve působila romantičtěji

Pamětníci tvrdí, že zahrada dříve působila romantičtěji, nyní spíše připomíná tak trochu poušť. „Romantická sice byla, také však hodně zaplevelená. Ale především nebyla přístupná, takže neměla žádnou hodnotu,“ míní Klega.

Zahrada byla od roku 1945 součástí ambasády Polska, ale o terasovou část se nikdo zhruba půl století nestaral. Kromě zdí, schodů a cest dělníci, kamenosochaři a štukatéři opravili vyhlídkový pavilon, který bude sloužit jako občerstvení a bude v něm i sociální zařízení.

Nové jsou v zahradě dvě budovy pro údržbu, dvě oranžerie a rozvody energií a osvětlení. A přibyla spousta laviček.

Rekonstrukce začala na podzim v roce 2006

Při rekonstrukci zahrady, která začala na podzim 2006, byl podle primátora zdrojem informací Langweilův model města z první poloviny 19. století. Terasovitou zahradu založil v 18. století Václav Kazimír Netolický poté, co byly zrušeny vinice.

Ve 20. letech 19. století koupili palác a zahradu Fürstenberkové. Po druhé světové válce byla zkonfiskována státem.

Ve 20. letech 19. století koupili palác a zahradu Fürstenberkové. Po druhé světové válce byla zkonfiskována státem.

Vstupné do zahrady bude podle Klegy 50 korun, aby pokrylo provozní náklady. Pro rodinnou vstupenku zatím není stanovena cena.

„První dva měsíce ale bude Velká Fürstenberská přístupná zadarmo,“ uvedl. Propojená bude s ostatními pěti Palácovými zahradami, kde se však platí také vstupné. Dospělí 79 korun, děti a důchodci o třicet korun méně, rodiny 159 korun.

Další zahrady pod Pražským hradem
LEDEBURSKÁTerasová barokní zahrada vznikla koncem 16. století. Návštěvníci obdivují nejen její uspořádání, ale i interiéry saly terreny s nástěnnými malbami. Konají se v ní koncerty a v poslední době si ji oblíbily i páry k uzavírání sňatků.
MALÁ PÁLFFYOVSKÁPřevažuje užitkový charakter a její úprava je skromnější. Je v ní více travnatých ploch.
VELKÁ PÁLFFYOVSKÁZahrada se zachovala v podobě, jakou jí dali Fürstenberkové v polovině 18. století. Je vybavena terasami a lodžiemi, chlubit se může kruhovou fontánou s plastikou Tritóna a slunečními hodinami.
KOLOWRATSKÁNa rozdíl od sousedních zahrad má strohý charakter užitkové zahrady. Převažují v ní ovocné stromy a trávníky. Vskutku majestátní má ale vstup z Valdštejnské ulice.
MALÁ FÜRSTENBERSKÁZahrada byla využívána jako vinice. Centrální schodiště spojuje jednotlivé terasy a vede k altánkům a k věži, kterou se dá projít do Královských zahrad.

Otevírací doba zahrad

Květen 10 až 19

Květen 10 až 19 Červec a červenec 10 až 21

Květen 10 až 19 Červec a červenec 10 až 21 Srpen 10 až 20

Květen 10 až 19 Červec a červenec 10 až 21 Srpen 10 až 20 Září 10 až 19

Říjen 10 až 18

Reklama

Související témata:

Související články

V botanických zahradách začíná letní sezóna

Jaro patří k nejkrásnějším obdobím, kdy můžete obdivovat něžnou krásu barevných květů, ale i po zimě rašící přírody. Abyste si nemuseli prohlížet vzácné...

Procházka po pražských ostrovech

Během staletí některé z nich zanikly, jiné vytvořily lidské ruce. Ještě na začátku dvacátého století je spíš než mosty spojovaly s metropolí přívozy, kterých...

Vyšehrad – oáza klidu ve velkoměstě

Skála opředená pověstmi, sídlo českých králů, poslední místo odpočinku velikánů našich dějin i rozlehlé parky a prostor, kde vystupují umělci. To vše můžete...

Výběr článků

Načítám