Hlavní obsah

OBRAZEM: Petřín se o víkendu stal Mt.Everestem

Novinky, lap

O víkendu 17. a 18. května na pražském Petříně zdolávali horolezci převýšení nejvyšší hory světa Mt.Everestu. Petřín museli vylézt sedmaosmdesátkrát. Jednalo se o recesistickou akci pořádánou k letošnímu 55letému výroči prvního výstupu na Mt.Everest Edmundem Hillarym a Tenzingem Norgayem.

Foto: Volfík René, ČTK

Cílem bylo zdolat výšku Mount Everestu. Petřín bylo nutné vyjít asi osmdesátkrát.

Článek

Horolezci měli připravené čtyři trasy, po kterých se dostávali na vrchol Mt. Everestu. Samotný výstup byl zahájen v sobotu v šest hodin ráno a pokračoval celou noc až do neděle. Jako první vyrazili sólolezci, expedice začínaly průběžně celé dopoledne.

.: Když na Mt.Everest, tak nesmí chybět ani lyže.foto: Archiv organizátorů

V noci část horolezců pokračovala ve výstupu. Ostatní mohli přespat v Base Campu (základním táboře) na hřišti vedle Pomníku obětem komunismu. V noci na trasách pobíhal i pravý Yetti, který nebyl ani nebezpečný jak vypadal. Horolezci měli od organizátorů po celou dobu zajištěné občerstvení i lékařskou pomoc.

.: Stejně jako na Everestu horolezci zdolávají různé překážky, tak ani na Petříně to nebylo jen tak jednoduché. foto: Archiv organizátorů

Bylo zaregistrováno 34 expedic, celkem asi 200 lidí. Horolezci na samotném vrcholu dostali diplomy a čokoládové medaile na provázku. Další pak získali certifikát himálajského tygra.

.: V expedicích se členové střídali, to znamená, že nahoru cestovala knížka , do které se zapisovali vystoupané metry. Ostatní nabírali sílu v táboře.foto: Archiv organizátorů

.: Boby nemají, ale lyže a sněžnice jsou v tomto přípdě nutnou výbavou.foto: Archiv organizátorů

Stejná akce o pokoření Mt.Everestu na Petříně se poprvé konala v roce 1983. Gymnasion klub už tehdy uspořádal první výstup na střechu světa. Akce tehdy měla takový úspěch, že si vynutila další opakování.

.: Po trasách se pohybovali i různoroadá stvoření, například tady dochází k odkontaminování Everestu. foto: Archiv organizátorů

.: V sobotu se počasí povedlo, dobrá nálada vydržela do pozdních hodin. foto: Archiv organizátorů

Celá akce odkazuje na historicky první dobytí bájného himalájského vrcholu. Od 20. let devatenáctého století se vrchol Mt.Everestu pokusilo zdolat několik expedicí. Ale jako první se vrátila z vrcholu expedice Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norgaye. Vrchol nejvyšší hory světa byl pokořen 24. května 1953.

.: Výstup prověřil fyzickou kondici účastníků.foto: Archiv organizátorů

Šťastní horolezci na vrcholu petřínského Everestu.foto: Archiv organizátorů

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Petřín láká nejen na 1. máje

Na prvního máje se kromě politických stran schází také zamilované páry, aby našly tu správnou třešeň. V Praze je nejvyhledávanější Petřín, který se může...

Výběr článků

Načítám