Hlavní obsah

Zámek v Českém Krumlově dostal cenu EU za kulturní dědictví

Právo, Vladimír Vácha

Státní hrad a zámek Český Krumlov patří mezi letošní šestici laureátů Ceny Evropské unie za kulturní dědictví tzv. ocenění Europa Nostra. Zámek získal prestižní ocenění za restaurování jižního průčelí Horního hradu. Právo o tom informoval tiskový mluvčí zastoupení Evropské komise (EK) v České republice Martin Stasek.

Článek

Další ocenění patří španělskému sdružení Asociación Espaňola de Amitos de los Castillos za katalog vojenských opevnění, mezinárodnímu rumunskému školícímu středisku v obci Bontida za vynikající příklad přeshraniční výměny znalostí a Řecku za péči o uchování archeologického naleziště Skarkos na ostrově Ios.

Zbývající dvě ceny udělila Evropská komise nizozemskému Rotterdamu za restaurování a přizpůsobení továrny Van Nelle a občanské společnosti Stichting Stadsherstel v městu Hoorn za významnou práci dobrovolníků při záchraně historických center evropských měst.

„Porota letos vybírala ze sto devíti nominací z dvaceti devíti zemí. Cílem je podpořit vysokou úroveň památkové péče a vynikajících znalostí a schopností, kterých je při ní využíváno a podnítit přeshraniční výměny v oblasti kulturního dědictví,“ konstatoval Stasek. Dodal, že cena , která je spojena se sumou 10 000 Eur, má podnítit země, města sdružení občanů k dalšímu úsilí v podpoře projektů týkajících se kulturního dědictví v celé Evropě.

Zámek dostal již druhé ocenění

„Pociťuji velkou hrdost. Vždyť jde nejvýznamnější prestižní mezinárodní ocenění v oblasti památkové péče. Evropská komise tak ocenila dlouhodobou perfektní práci českých památkářů a restaurátorů v oboru památkové péče,“ konstatoval kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

.: Český Krumlov

Připomněl, že zámek se pyšní zmíněnou cenou už po druhé. Poprvé ji získal v roce 2002 za obnovu barokního divadla a depozitáře. Považuje za důležité i to, že EK komise ocenila nový postup v památkové péči, tzv. konzervační obnovu, která je šetrnější a zdůrazňuje původnost památky.

„Nejde o náhradu ale o konzervační obnovu. Věřím proto, že veřejnost, kolegové ale i politici zpozorní a uvědomí si, že práce českých památkářů je na vysoké evropské úrovni a Evropa ji oceňuje,“ zdůraznil českokrumlovský kastelán.

Cena je ohodnocením práce památkářů

Nadšení neskrýval ani krajský radní František Štangl (ODS). „Považuji to za vynikající úspěch a vysoké ohodnocení práce Národního památkové ústavu na jihu Čech, který má na získání ceny lví podíl a promyšleně usiluje o obnovu a památek v Jihočeském kraji,“ reagoval na ocenění Štangl (ODS).

Podotkl, že památkový ústav má už další zajímavé záměry, které jednak přispívají k záchraně uměleckých hodnot a současně lákají do jižních Čech další turisty. „Mám na mysli vznik zámeckého muzea právě v Českém Krumlově, kde by mohli návštěvníci obdivovat i mimo sezónu historické skvosty. Stejný projekt pak chystá i zámek Hluboká,“ dodal Štangl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám