Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Švýcarsko, kanton Ticino

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostely, hrady a především jezera nás očekávají při cestě švýcarským kantonem Ticino. Úvodní zastávka patří osmnáctitisícové Bellinzoně, správnímu středisku kantonu.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Melide

Článek

Z nadmořských výšek nad 2000 metrů jsme sklouzli do terénu, který ční 230 metrů nad moře. Což ovšem neznamená, že nadále nejsme v krajině, která láká členitým terénem. V Bellinzoně ovšem nejde jen o to – opevněné město je tak trochu mimořádné tím, že na jeho katastru stojí hned tři hrady (všechny ze 13. století).

Stačí se pohybovat v centru města a nemohou vám nepadnout do oka. Přičemž lákavá je i sama procházka starými uličkami ke zdejší radnici, případně zastávka před kapitulním chrámem sv. Petra a Štěpána či kostelem Santa Maria delle Grazie. Do chrámu i krátce nahlédneme.

.: Švýcarsko, Bellinzona Video: Miroslav Šára

Míříme na jih k velkým jezerům ležícím na hranici s Itálií, ovšem dříve než spatříme jejich hladiny u Locarna či Lugana, zamíříme opačným směrem do údolí Valle Verzasca. Konkrétně do obce Sonogno do houfu kamenných domů vystavěných bez použití malty, ke kostelu a kapličce, za nimiž se modrají vznešené kopce, do míst, kde člověk mimo jiné okamžité vnímá hojivý klid.

Za Sonogna jedeme po cestě, která kopíruje řeku Verzascu. Vodní tok je zajímavý už sám o sobě, ale ještě víc v místě, kde se na ním klene starý kamenný most. Nezastavit se tu prostě nedá.

.: Švýcarsko, Sonogno a Valle Verzasca Video: Miroslav Šára

Kolem nás roste docela bujná středomořská vegetace, nicméně jsme nadále ve Švýcarsku. Na břehu jezera Lago Maggiore v Locarnu na švýcarsko-italské hranici něco podobného klima prostě dovoluje.

Na úvod si vyzkoušíme jízdu lanovkou – po šestiminutové jízdě nás vytáhne z nadmořské výšky 205 metrů o 150 metrů výš. Činíme tak nejen kvůli krásnému výhledu na jezero, ale rovněž i kvůli objektu, od kterého se zmíněným pohledem kocháme.

Jsme u mariánského kostela Madonna del Sasso postaveného roku 1480 (a v 16. a 17. století přebudovaného). Stejně jako zde láká pohled shůry na město, neméně působivé je vstoupit do interiérů. Takže vstupme.

V Locarnu je k vidění památek pochopitelně mnohem víc, my se ale v následujících chvílích soustředíme na cestu na Piazza Grande (čili Velké náměstí), odkud se vydáme k hradu Castello Visconti, jehož nejstarší část byla realizována v 15. století. Dnes hostí dvě muzea a v čase naší návštěvy i dav lidí, který zrovna přihlížel hudebnímu umění dětského souboru.

.: Švýcarsko, Locarno Video: Miroslav Šára

Na chvilku si hrajeme na obry, protože jsme na území, na němž stačí udělat pár kroků a přemístit se z města do města – případně i ještě o něco dál. Do Melide od roku 1959 turisty vábí svět miniatur, čili stovka modelů švýcarských staveb v měřítku 1:25.

Mj. se tu procházíme kolem zámku v Thunu, o kousek dál identifikujeme kapličkový most v Luzernu a Altdorf se sousoším Viléma Tella se synkem. A je tu také milánský dóm od italských sousedů a nad hrady a zámky se tu tyčí i patřičně zmenšený Matterhorn.

.: Švýcarsko, Melide Video: Miroslav Šára

Cesta – tedy ta naše, vaší se to týkat pochopitelně nemusí – dospěla do cílového místa. Před námi je opět jezero a kolem město, jemuž se někdy říká švýcarské Rio de Janeiro. Stačí se podívat na homolovité vrchy obklopující vodní plocho, aby člověk pochopil proč. Jsme v Luganu.

Takřka třicetitisícové město v nadmořské výšce 272 metrů střeží především dva vysoké kopce – Monte San Salvatore (912 m) a Monte Bré (925 m). Kromě procházky městem a parkem na břehu Lago Lugana nás brzy zláká další cesta lanovkou, a to na vyšší z obou kopců. Pohled je odsud skvělý, nicméně v době naší návštěvy nám ne úplně přálo počasí. Opar nad jezerem byl až zbytečně důkladný.

A tak jsme raději sjeli dolů, nalodili se a vyrazili na hladinu jezera, které má rozlohu téměř 49 kilometrů čtverečních a dosahuje hloubky až 288 metrů. A právě pohledy na město, na obří casino na břehu u sousedů v Itálii i na město přímo od hladiny byly tím posledním, co jsme stihli při švýcarském putování natočit.

.: Švýcarsko, Lugano Video: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ zamíříme opět domů – či přesněji na Kladensko. Oblast kdysi známá horníky a hutníky či (to dodnes) i hokejem, je turisticky vzato až překvapivě bohatá i členitá. Přesvědčíme se o tom mj. ve Velvarech, ve Slaném, ale i na zdejších kopcích, které v názvu mají hrdé označení hora.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Gran Canaria

Po pěti hodinách letu z Prahy jsou kromě nedozírné modré pláně Atlantského oceánu pod námi k vidění také ostrovy. Konkrétně – Kanárské ostrovy. Míříme na ten,...

Výběr článků

Načítám