Hlavní obsah

Vlašimská hvězdárna umožní zájemcům sledovat zákryt Marsu Měsícem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLAŠIM

Vlašimská hvězdárna se v sobotu 10. května otevře veřejnosti. Zájemcům umožní sledovat zajímavý úkaz na denní obloze, kterým bude zákryt planety Mars Měsícem. Akce se uskuteční jen za jasného počasí, řekl předseda Vlašimské astronomické společnosti Petr Pivoňka.

Článek

"Pouhým okem není planeta Mars na denní obloze viditelná, již v menším dalekohledu ji ale můžeme i za jasného dne na obloze pozorovat," dodal. Člověk ale podle něj musí vědět, kde Mars hledat, protože na denní obloze nejsou žádné nebeské objekty, s výjimkou Slunce, Měsíce a zřídka i Venuše, tak zřetelně viditelné jako na obloze noční.

K dennímu pozorování jasných planet sluneční soustavy a hvězd je obvykle potřeba mít speciální naváděcí zařízení, jimiž jsou astronomické dalekohledy již běžně vybaveny, a znát souřadnice hledaného tělesa na obloze.

Pravá část měsíce bude vidět i na jasné denní obloze

V sobotu 10. května bude Měsíc "starý" pět dní. Levá, větší část měsíčního disku bude neosvětlená a nepozorovatelná, zatímco menší pravá bude i na jasné denní obloze viditelná jako srpek tvaru písmene "D". Mars vstoupí do zákrytu Měsíce na jeho neosvětlené straně a za hodinu vystoupí na jeho osvětlené straně.

Ve Vlašimi vznikl astronomický kroužek v roce 1954. Díky několika nadšencům v čele s Janem Zajícem se v roce 1958 začalo s výstavbou hvězdárny, která byla otevřena o tři roky později. Hvězdárna díky spolupráci s vědeckými ústavy zejména v oblasti sluneční fyziky a radioastronomie získala uznání v ČR i v zahraničí.

Od roku 1997 hvězdárnu provozuje Vlašimská astronomická společnost. Hlavním úkolem tohoto občanského sdružení je vedle zachování a rozvoje činnosti hvězdárny především propagace a popularizace astronomie a ostatních vědních oborů mezi širokou veřejností, zejména mládeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám