Hlavní obsah

Hrad Helfštýn si připomene výstavou učitele národů Komenského

TÝN NAD BEČVOU

Návštěvníci hradu Helfštýna na Přerovsku si po celé léto budou moci připomenout osobu Jana Amose Komenského. Jeho podoba je zachycena na sochách, sádrových modelech i studiích na papíře, které vytvořil akademický sochař Igor Kitzberger. Expozice na druhém nádvoří hradu bude otevřena ve čtvrtek 8. května.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Helfštýn

Článek

Výstava je pořádána ke 120. výročí Muzea Komenského v Přerově, pod které hrad spadá. 

"Návštěvníci budou moci na výstavě spatřit sochy v kovu, modely v sádře, studie, ale i insignie. Chybět nebude ani řada plastik s motivem Komenského," řekla v pondělí správkyně hradu Marcela Kleckerová.

Akademický sochař Kitzberger navštěvoval hrad Helfštýn ještě jako student. Během studií na Akademii výtvarných umění v Bratislavě se začal o Komenského zajímat.

Kitzberger nejprve studoval dílo a knihy Komenského

"Nestačí vidět pouze portrét či bustu osobnosti a poté jej zachytit. Dobrý umělec se chce s tou osobností seznámit. Igor Kitzberger studoval jeho dílo a knihy, aby si na něj udělal názor. Inspirovalo jej to k tomu, že měl postavu Jana Amose Komenského jako diplomovou práci. Kovová socha se poté dostala do expozice muzea," uvedla správkyně hradu.

Sochař se učitelem národů inspiroval podle Kleckerové i po ukončení studia. Vytvořil například sedící plastiku Komenského pro německou expozici, motivy s Komenským se dostaly i na insignie, které vytvořil pro ostravskou univerzitu. Návštěvníci hradu budou moci sochaře Kitzbergera pozorovat i při práci.

.: Rembrandtův portrét Komenskéhofoto: Repro Právo

Sochu Jana Amose Komenského bude totiž tvořit přímo v prostorách hradu v rámci kovářského fóra, které se uskuteční týden před tradičním mezinárodním setkáním mistrů černého řemesla s názvem Hefaiston. To se letos uskuteční poslední dva dny v srpnu. Socha poté zůstane v prostorách hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám