Hlavní obsah

V Krkonoších se o víkendu lyžovalo, sezóna ale už končí

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počtem lyžařských dnů možná historicky nejdelší sezónu mají letos za sebou Krkonoše. Lyžaři zde brázdili sjezdovky prakticky od loňského 10. listopadu, kdy se rozjely první vleky na úbočí janskolázeňské Černé hory, do neděle 4. května, kdy slunci podlehla poslední zasněžená bašta Horních Míseček nad Špindlerovým Mlýnem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Česko zakončilo zimní sezónu v krkonošských Horních Mísečkách.

Článek

Vlekaři v Janských Lázních mají za sebou 152 lyžařských dnů, když konkurenti ze Špindlu v neděli dovršili 171 den nepřetržitého provozu. Lyžaři tak letos mohli brázdit krkonošské sjezdovky neuvěřitelných skoro 180 dnů.

Vleky se letošní sezónu na Špindlerovsku poprvé rozjely 16. listopadu na Horních Mísečkách. "Zima, pokud je skutečně dobrá, obvykle ve Špindlu čítá 150 lyžařských dnů. Loni se zde lyžovalo 111 dnů," počítá ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Důvod k radosti mají díky technickému sněhu také v níže položených Herlíkovicích u Vrchlabí, kde lanovka a vleky běžely 144 dny. "Letošní zima byla chudší na sněhové přeháňky, ale díky posílení zasněžovacích systémů jsme provoz v Herlíkovicích udrželi do rekordního 6. dubna,“ popsal majitel společnosti Snowhill Karel Vacek.

Česko zakončilo zimní sezónu v krkonošských Horních Mísečkách.foto: Právo/Vladislav Prouza

Možnost posledního skluzu po mizející sjezdovce využilo v neděli na Horních Mísečkách okolo tří set lyžařů. Ostrov sněhu vyčnívající do výše třiceti centimetrů nad okolní travnatý snah postupem času doslova mizel před očima. Dole v Jilemnici kvetly stromy, nahoře si lidé obouvali lyže.

"Okolo poledne už to bylo o ničem. Člověk si připadal spíše jako na vodních nežli sjezdařských lyžích. Žádná křeč. Jezdilo se zadarmo," líčili letošní poslední Mohykáni, z nichž mnozí zprvu na Horních Mísečkách skončili ve Špindlerově Mlýně s úmyslem vyjet odtud lanovkou na Medvědín, do koruny mísečské sjezdovky. Lanovka však kvůli údržbě do 7. května stojí, takže nezbylo než sednout do auta a absolvovat čtyřicetikilometrovou cestu na Horní Mísečky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám