Hlavní obsah

Lidé se ve Šternberku seznamují s ojedinělými klikotoči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTERNBERK

Ve Šternberku začali vyhodnocovat zkušební provoz nového informačního systému takzvaných klikotočů, který skončí 30. června. Klikotoč není připojen na zdroj elektrické energie, takže každý, kdo chce systém spustit, musí nejprve zatočit klikou.

Článek

Mluvčí radnice Irena Černocká řekla, že každý z devíti speciálních stojanů má v sobě zabudovanou "černou skřínku", která dokáže vyhodnotit počty vyžádaných informací, včetně jazykové mutace.

"Lidé se s klikotoči zatím seznamují. Někteří z nich jsou udiveni a netuší, jak je použít," uvedla Černocká. Ojedinělý systém je první svého druhu v České republice. Po zatočení klikou se spustí navolený zvukový záznam ve vybraném jazyce. Kromě češtiny je k dispozici němčina a angličtina.

Návštěvníci si mohou vybrat, jaký chtějí slyšet příběh

Posluchač si může vybrat, zda chce slyšet příběh, jenž se váže k danému místu, informace o okolních domech nebo ulici. Každý klikotoč poskytuje jiné informace. "Hladina poslechu mluveného slova je zatím nastavena na nižší stupeň pro individuální poslech. Po vyhodnocení funkčnosti systému bude hlasitost upravena," objasnila Černocká.

I když jsou klikotoče umístěné v centru města monitorované kamerovým systémem, mají speciální protivandalskou úpravu. "Jsou jen velmi obtížně mechanicky poškoditelné a jejich nátěru by neměli ublížit ani sprejeři," uvedla Černocká.

Příští týden dostanou cedulky s historickými fotografiemi

Příští týden dostanou navíc cedulky s historickými fotografiemi. "Jsou kvůli složitosti technologie vyráběny v Německu, rovněž by měly být velmi odolné vůči poškození," konstatovala Černocká.

Městský informační systém má být do poloviny května doplněn ještě o dva velké mluvící panely a orientačním plánem. Umístěny budou v Bezručově ulici a v podhradí. Celý projekt stál město 1,5 miliónu korun. Klikotoče jsou českým unikátem. Jediný prototyp je dosud v provozu v jedné zoo.

Do Šternberka přijíždí každoročně desítky tisíc návštěvníků. "Jen na hrad jich vloni přijelo 45 000," podotkla Černocká. Z cizinců jsou nejčastěji zastoupeni Slováci, Poláci, Němci a Nizozemci.

Reklama

Související témata:

Související články

Město Šternberk nedosáhne na peníze z EU

Město na ně nemá nárok na financování sídliště kvůli své velikosti, i když jeho projekt - regenerace je příkladný. Jde o regeneraci tří panelových sídlišť...

Výběr článků

Načítám